Алергия към белтъка на кравето мляко може да се развие във всяка възраст, но най-често се среща при малките деца. Около 2-3% от децата я проявяват, като в голям процент от случаите това състояние се „израства“.

Млечната алергия е аномарлен отговор на имунната система на организма към мляко и млечни продукти.Това е една от най-често срещаните хранителни алергии при деца.Кравето мляко е често срещана причина за алергии,но белтъка на козето,овчето и биволско мляко също може да предизвика алергии.

От имунологична гледна точка, АБКМ може да бъде IgE или не-IgE медиирана. IgE-медиираните реакции са по-често срещани и могат да се потвърдят чрез прик тест (проба с убождане) или изследване на серумните специфични имуноглобулини (Ig)E.

Не-IgE медиираните реакции се дължат на клетъчен или на смесен (с участието на IgE и на определени клетки) имунен отговор, като те се диагностицират по-трудно.

Алергия към белтъка на кравето мляко (АБКМ) може да възникне както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца и обикновено се изявява в рамките на първите седмици след въвеждането на краве мляко в храната. Клиничната картина е разнообразна. Проявите могат да бъдат от страна на храносмилателния тракт (50-60%), кожата (50-60%) или дихателната система (20-30%). Те варират от леки към умерени до тежки.

Симптоми:

Тежки прояви:

1.Храносмилателна система: желязодефицитна анемия,ентеропатия; 2.Кожа: ексудативен/тежък атопичен дерматит; 3.Дихателна система: едем на ларинкса; 4.Общи прояви: анафилактичен шок;

Умерено тежки до леки прояви:

1.Храносмилателна система: Рефлукс и повръщане , диария , запек , колит ,колики/коремна болка; 2.Кожа:атопичен дерматит,уртикария; 3.Дихателна система:ринит,бронхиална обструкция;

Връзка с други заболявания:

Има предположения за наличието на връзка между атопичния дерматит (АД) и АБКМ, но много от случаите на дерматологичното заболяване не са свързани с хранителната алергия. Колкото по-малко е кърмачето и/или колкото по-тежък е АД, толкова по-силно изразена е асоциацията между двете заболявания.

Алергичните реакции и към други храни (особено яйца и соя) са чести и могат да се комбинират с проявите на АБКМ. Поради тази причина, всички допълнителни храни трябва да се избягват по време на диагностичната елиминационна диета.

Превенция:

Генетичната предиспозиция, фактори на средата и влиянието на експозицията на алергени в ранните етапи на живота играят роля при развитието на алергия. Все още липсват точни данни за честотата на АБКМ при фамилиите с атопия спрямо семействата без атопия.

Независимо от наличието или не на предиспозиция към алергия, кърменето е най-подходящата храна за всички кърмачета на възраст до четири-шест месеца, дори и за превенция на АБКМ.

При невъзможност за кърмене, алтернативен вариант за превенция на АБКМ при децата с повишен риск, но без клинични прояви на алергия, е използването на частично хидролизирани млека (хипоалергенни формули – НА).

Тази статия е обзор на последни научни проучвания.

Алергията към белтъка на кравето мляко е сериозен и все по-често срещан проблем.Родителите трябва да се отнасят сериозно към здравето на своите деца.Следвайте препоръките на лекарите относно захранването и се консултирайте при съмнения за здравословен проблем!