Разнообразното и здравословно хранене при децата е изключително важно. Преходът от бебе към малко дете е важен за формирането на правилни хранителни навици. Във възрастта между 1 и 3 години, малкото дете се развива изключително бързо и има специфични хранителни нужди. При приготвянето на дневното меню, родителите трябва да се съобразят с потребностите на подрастващия организъм. Спазвайте редовен режим на детето по отношение на часовете за хранене и закуски. Избягвайте да планирате хранене непосредствено преди сън, тъй като детето може да е прекалено уморено, за да се храни или това да натовари стомахчето му.

Въглехидратите са изключително важни за децата. Пълнозърнест хляб, зърнени храни, ориз и картофи са чудесен източник на енергия.

Плодове и зеленчуци – чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Стремете се да ги давате 2-4 пъти на ден, като включвате плодове и зеленчуци към всяко хранене и като лека закуска.

Млечни продукти за калций и протеин, например мляко за деца, сирене и кисело мляко и други млечни продукти, богати на калций. Вашето дете трябва да приема 3 порции млечни продукти на ден (изберете пълномаслени видове, ако малкото дете е под 2 години).

Месо, риба и подобни, яйца и варива, които дават на вашето дете желязо, протеин и омега-3 мазнини. Трябва да яде  2 малки порции дневно.

Водата и (адаптираното) мляко са най-добрите напитки, тъй като най-малко вредят на зъбите. Непременно давайте на вашето дете 6-8 чаши всеки ден. Предлагайте на детето вода редовно през целия ден.

Хранете вашето дете с качествени продукти и избягвайте полуфабрикати, оцветители и консерванти. Здравето започва от масата. Консултирайте се с вашия педиатър за подходящи храни за малкото дете.

Надявам се статията да ви е била полезна!
Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Усмихнат ден!