На всеки понякога му се похапва по нещо сладичко, но за съжаление повечето сладки лакомства могат да обострят симптомите и оплакванията при пациенти с улцерозен колит.

Храни, които трябва да се избягват:

  • Семена и ядки- трудни за храносмилане и могат да раздразнят гастро-интестиналния тракт;
  • Сурови плодове, поради високото съдържание на фибри;
  • Млечни продукти, при лактозна непоносимост;
  • Кокосово и палмово масло, тъй като могат да засилят оплакванията от газове и диария;
  • Кофеин и алкохол;
  • Шоколад;

1.Сорбе от авокадо

Необходими са ви: 1 средно голямо авокадо,60мл сироп от агаве или кленов сироп,60 мл кокосово мляко, 60 мл сок от лайм, 2ч.л от кората на лайма.

В блендер пюрирайте авокадото, добавете сиропа от агаве или кленовия сироп и отново разбъркайте. Постепенно добавете кокосовото мляко, сока и кората от лайм. Разбъркайте до гладка смес и прехвърлете в подходящ съд за съхранение в хладилник. Охладете във фризера поне 4 часа преди консумация, като от време на време може да разбърквате сместа с миксер.

2. Боровинков галет

Необходими продукти: 2ч.ч брашно от кашу(може да замените с друго ядково брашно,напр.бадемово ), 4 с.л нишесте от арарут , 1с.л кокосово брашно, 50 мл кленов сироп,5с.л масло.

За пълнежа: чаши боровинки, 2с.л кленов сироп, 1.с.л кокосова захар, 2с.л нишесте от арарут, 1ч.л пресен лимонов сок и кората от лимон.

Начин на приготвяне: Поставете сухите суставки за тестото в купа,оформете кладенче и добавете кленовия сироп и маслото.Разбъркайте докато тестото стане на топка и го охладете за 2-3 часа в хладилник,покрито с фолио. След това разстелете тестото между два листа хартия за печене.Тестото се надупчва с вилица, за да не стане мокро.

Смесете всички съставки за пълнежа в купа и разпределете върху тестото,като оставите място около 3 см за подгъване.

Печете 15-17 минути на 170градуса вентилатор с долен нагревател.

3. Ягоди с кисело мляко

Потопете ягоди или други плодове в йогурт,като ги поставите върху хартия за печене и поставите в фризера за кратко.

4. Хапки банан с бадемово масло

Бананите са излючително богати на калий и магнезий ,два важни електролита, които се губят при диария. Бадемовото масло е богато на омега-3-мастни киселини.

Възпалителните чревни заболявания изискват специален хранителен режим. Консултирайте се с лекар-специалист за походящ хранителен режим.

Автор:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна.Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

 Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).

Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература: https://www.everydayhealth.com/nutrition/5-quick-healthy-snacks-ulcerative-colitis/#04 ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4700845/ ; https://www.everydayhealth.com/ulcerative-colitis/diet/delicious-holiday-treats-people-with-ulcerative-colitis/