Като всеки родител и аз се сблъсках с купища въпроси относно захранването на детето. Провокирана съм да напиша тази статия, след като изчетох купища невероятни коментари на майки в социалните мрежи относно „страшилището“ глутен и „правилата“ за неговото въвеждане. Съвременният човек е затрупан от информация и започва да гледа на нея с все повече скептицизъм и недоверие. Как да разбере кой му казва истината и кой го лъже? Как да отсее полезното от безполезното и медицински обуслованата информация от свободните съчинения на някой?

Като млад лекар и родител се запознах с актуалната медицинска информация относно въвеждането на глутена в бебешкото меню. Реших да напиша статията, защото в българските сайтове, срещнах предимно остаряла информация. Статията е обзор на последните медицински препоръки и цели информираност на родителите. Винаги се консултирайте с вашия педиатър относно правилното и здравословно захранване на детето.

Страхът от глутена

Глутенът е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от пшеница и подобни на нея растения (ечемик, овес, ръж). Всички житни култури съдържат глутен. За въвеждането му се спори много, тъй като съществува риск от развитието на рядко автоимунно заболяване, наречено глутенова ентеропатия или цьолиакия. Хората с това заболяване имат непоносимост към глутен и в тяхната диета той не бива да присъства. Вие няма как да предвидите такова заболяване за това глутенът е редно да се въвежда внимателно, по схема. Предварително се запознайте със симптомите на глутеновата непоносимост. Изключително погрешно, дори опасно е да подлагате детето си на безглутенова диета при непотвърдено заболяване – цьолиакия. По този начин вие го лишавате от ценни влакнини, витамини от група B, и желязо.

Кога да въведем глутен в диетата на детето ?

Преди години Европейската асоциация по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) препоръчва въвеждането на глутен да се случва не по-рано от 4 месец и не по-късно от 7 месец, като той се въвежда постепенно, докато детето е кърмено с цел по-малък риск от развитието на цьолиакия, диабет и алергии. Ново проучване дава друга светлина относно въвеждането на глутена.

Според последно проучване на Европейската асоциация по детска гастроентерология, хепатология и хранене (ESPGHAN) и Северноамериканската асоциация по детска гастроентерология, хепатология и хранене (NASPGHAN) глутенът може да бъде въведен в диетата на бебето на възраст между 4 и 12 години завършени месеци.

В проучването са включени деца на различна възраст от 4 до 12 месечни и са разделени в различни възрастови групи. Целта е да се проучи връзката между въвеждането на глутен в диетата на бебето и развитието на цьолиакия. Резултатите показват, че възрастта на въвеждането на глутен при бебетата не оказва влияние върху абсолютния риск от развитие на цьолиакия по време на детството. Също така при сравнение за въвеждането на глутен на деца на 6 месечна и 12 месечна възраст, които имат повишен риск от развитието на цьолиакия, не се намалява комулативната честота на заболяването.

Фактът,че кърменето предпазва от развитие на заболяването, също не е доказан.

Условната препоръка на двете асоциации е въвеждането на глутен да не става преди навършване на 4 месечна възраст (17 седмици).

Посъветвайте се с вашия педиатър за схема на захранване, подходяща за вашето дете. Надявам се статията да ви е била полезна ! Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Лек ден!