Историята на иглоубождането датира повече от 2000г. назад във времето.

През 1968 г. в Китай при археологически разкопки са открити златни и сребърни игли за акупунктура с оригинална форма от Западната Хан династия. Известният през този период доктор Qin Yueren (Bian Que), използва различни медицински методи: иглотерапия, фитотерапия, масаж и горещи компреси.

По-късно иглотерапията се формира като самостоятелна медицинска дисциплина, а  написаното ръководство с топография на акупунктурните точки от доктор Wang Weiyi, е утвърдено от централното правителство на Китай като официален документ. Разработена е и система от изпити за специалист по иглотерапия. От този период са запазени и бронзови фигури с акупунктурни точки за изучаване на тази наука. Организмът се разглежда като едно цяло и същевременно в постоянна връзка с околния свят. Функциите му в Древен Китай се свързват с естествени природни въздействия и с 24-часовия ритъм (цикъл), също и с годишните и лунни фази.Това е в Древен Китай. Днес в целия свят иглотерапията се използва за лечение и профилактика на много заболявания, също при хора, които са с понижена имунна защита. Този метод помага за намаляване на болката и за спад на общото напрежение в организма.

Диагностиката в много случаи се припокрива с тази в хомеопатията или Аюрведа. Например, часът на започване на болката насочва диагностичната мисъл към определена причина за проявата ѝ. Особенностите в характера на човека или хранителните му навици помагат за определяне на конституционалния тип, а това според китайска медицина,  определя подходящите за иглоубождане точки или дава други терапевтични насоки.

Как лекува иглотерапия?

 • Въздейства чрез игла или топлина върху биологично активни точки на тялото, като стимулира или успокоява функциите на орган или система свързани с дадена точка, възстановява баланса в организма.

Какъв е принципът на въздействие?

 • Природата е създала човека като балансирана и саморегулираща се биосистема. Основен принцип е, че здравият организъм се справя сам с повечето проблеми. Благодарение на това свойство, зарастват драскотините и по-сериозните рани, оздравява тялото, възстановява се балансът след напрегнат труд и се връща пълноценният живот след тежки и изтощителни заболявания.
 • Човешкият организъм е единна система, която в определен момент има нужда да се подпомогне, за да се върне в добро състояние.

Как да се  използват ресурсите на организма? Ресурсите са свързани с начина на възприемане на околния свят, реакцията на нервната система при стрес, баланса в организма. Всички тези фактори определят:

 • биохимията в тялото, неговите защитни сили. Добрата новина е, че това ресурсно състояние може да се изработи.
 • Иглотерапията, заедно с други алтернативни методи, стимулират  ресурсите, дават време и сили за по-бързо възстановяване, те са навременната и правилна инвестиция по пътя към здравето.

Как да не се възпрепятства процеса на самовъзстановяване?

 • Като внимателно се проследява храненето и се отбелязват реакциите, тъй като за всеки организъм те са строго индивидуални.Така се откриват подходящите храни – вид, начин на приготвяне, количество.
 •  Като се обърне внимание на движението, както на всекидневните обичайни движения, така и на спорта – с какво и колко се натоварва тялото. Целта е умереност във всяко занимание. От особено значение е редуването на физическото натоварване с времето за възстановяване на организма.
 • Като не се пренебрегва влиянието на мислите, емоциите и мирогледа като цяло. В „тибетските правила на здраве“ те стоят на първо място.
 • Като се изследва средата. Живият организъм взаимодейства със заобикалящата среда и е принуден постоянно да се приспособява към условията й. Смята се, че акупунктурните точки имат значение в приспособителните и адаптивни процеси. Те са част от енергийната система на човека и за тяхното съществуване огромно значение имат електрическите и електромагнитните процеси, протичащи както в заобикалящия свят, така и във вътрешните органи.

От какво е обусловен резултата при акупунктура:

 • От психо-емоционалното състояние и поетата отговорност за спазване на препоръките и позиция партньор в решаване на здравословните задачи, а не пасивно наблюдаване на  процеса.
 • От продължителността на заболяването.

Д-р Валерий Шакола

За автора:

Д-р Валерий Шакола лекар-иглотерапевт, психотерапевт.
Завършва Военно – Медицинска Академия в Санкт Петербург Русия, Курс за следдипломна квалификация по акупунктура (иглотерапия) в МУ София и Санкт Петербургска Академия по следдипломно обучение, отделение по рефлексотерапия  при проф. А.Качан. „Основен курс по хипноза” към Българска асоциация по приложна психология  – при психолог Милен Николов. Позитивна Психотерапия 2013г. НЛП практик 2012, НЛП мастър практик 2014 към НЛП България, Профессионален Коуч към Коуч Академия България с преподавател Лора Арнаудова.
Член на БЛС, Българското Дружество по иглотерапия, Дружество по Позитивна Психотерапия в България, Българска Асоциация по Хипноза.
От 2000 г. хонорован преподавател в квалификация “Мениджмънт в рекреацията” към Центъра за следдипломна квалификация на ВИНС Варна в специалност “Мениджмънт в рекреацията” и в курс “Лечебно-възстановителен масаж”.
Участвал е в организирането и изпълнението на оздравителна програма с елементи на китайска гимнастика и методи на рефлексотерапия за деца и възрастни, в конгреси и конференции по акупунктура, позитивна психотерапия, кинезитерапия, рехабилитация.
Провежда тренинги за развитие на Памет и внимание, семинари по Практическа психология.
Лекува с иглотерапия от 1988г.

Кабинет по алтернативна медицина

гр. Варна, ул. Бели лилии 15, партер

тел:   052/ 71 51 40

valerishakola@gmail.com

мобилен:  0887 220 161