Живеем в изключително забързано ежедневие. Работим в офиси, пред компютри, ядем полуфабрикати и водим заседнал начин на живот. И всичко това се повтаря ден след ден, но замисляме ли се как се отразява този нездравословен начин на живот на нашето здраве ? Прочете следващите редове и си помислете преди да изберете асансьора пред стълбите. Приятно четене!

Липсата на време вече не е оправдание. Нови изследвания установяват, че дори няколко минути на ден изкачване на стълби подобряват функционирането на сърдечносъдовата система и цялостното здраве.

Няколко скорошни проучвания показват многобройните ползи за здравето, дори от кратките тренировки. Дневната тренировка може да предпази сърцето от бъдещи исхемични кризи.

Проучванията показват, че тренировката повлиява й мозъчната дейност. Според резултатите, десет минутна тренировка на ден подобрява вниманието, работната памет, когнитивната гъвкавост и други мозъчни функции.

Професор по кинезиология в университета Макмастър в Хамилтън, Канада, е старши автор на ново изследване, публикувано в списанието Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. Изследването цели да се проучи, дали кратките интензивни тренировки с паузи между тях, които траят общо около десет минути, могат да подобрят сърдечносъдовата и дихателната дейност, т.нар кардиореспираторен фитнес. Кардиореспираторният фитнес се отнася до „способността на сърцето, белите дробове и съдовата система да доставят богата на кислород кръв към работещите мускули“ по време на интензивни физически упражнения. Изследванията показват,че носи редица ползи за здравето,сред които са по-добро сърдечносъдово здраве, подобрена инсулинова резистентност и по-нисък риск от преждевременна смърт.

В изследването са включени две групи от по 12 човека. В първата група, участниците изкачват стълби три пъти на ден, а във втората водят заседнал начин на живот. След шест седмици, участниците от първата група показват завидно по-добри резултати при изследване на сърдечносъдовата и дихателната дейност.

Според учените изкачването на стълби по път за работа или за дома е чудесна тренировка, в случай че нямате възможност да отделите време за спорт.

А вие спортувахте ли днес, защото спортът е здраве.

Усмихнат ден!
Източник: medicalnewstoday.com