Всеки обича вкуса на шоколада, но повечето хора не са наясно с потенциалните му ползи за здравето. Какаото съдържа антиоксидантни полифеноли, консумацията на които може да окаже благотворно влияние върху вашето здраве Прочетете тази публикация, за да научите повече за ползите от консумацията на какао.

Какво представлява какаото?
Какао са наричани семената на какаовото дърво или направения от тях прах.Историята на отглеждането на какаото започва в Америка.Ацтеките познавали растението от 14 век и го смятали за свещено. Какаото е пренесено в Европа през 16век от испанците.
Какаото е широко използвано в хранителната и фармацевтичната индустрия.То намира приложение при намаляване на телесното тегло,стимулиране на нервната система,подобряване функциите на храносмилателната система и други(1).
За да се получи какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. Последните съдържат 3% фосфати, 5% гуми и нишесте, 50% липиди (глицериди на палмитиновата, стеариновата и олеиновата киселина), стероли (витамин В), 8 – 10 % протеини, до 10% катехини, 1 – 2% алкалоиди, антоциани и др. След ферментацията семената се преработват фабрично, като се отстранява семенната обвивка, в която алкалоидът теобромин е 1%. Останалата част представлява семенното ядро, което се смила, за да се получи паста; от нея по-нататък се произвеждат шоколади, бонбони, какаово масло и суров какаов прах.

1.Какаото в борбата със сърдечните заболявания
Ежедневната консумация на флаваноли от какаото предотвратява запушването на кръвоносните съдове, подобрява тяхната функция и понижава кръвното налягане (2,3)
Мета-анализ на 24 проучвания с над 1100 души установява, че консумацията на какао намалява кръвното налягане, инсулиновата резистентност,и подобрява функцията на кръвоносните съдове(4).
Друг мета-анализ на 7 проучвания и почти 115 000 души свързва консумацията на тъмен шоколад с намаляване на сърдечните заболявания с 37%. Важно е да се отбележи, че консумацията трябва да бъде умерена: над 100 g / седмица може да окаже отрицателните ефекти, поради високия прием на захар (5,6)..

2.Понижава кръвното налягане
Доказано е, че консумацията на какао понижава кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове и намалява оксидативния стрес (7).
Проучване на 15 здрави хора показа, че колкото по-висока е концентрацията на флаваноли, толкова по-голям е ефектът на какаото върху намаляване на кръвното налягане. (8)
Диета, богата на флавоноиди (от тъмен шоколад, червена ябълка и зелен чай) като добавка към лекарствата за понижаване на кръвното налягане, допълнително подобрява статуса на пациенти с хипертония (9).
Установено е, че шоколадът и другите какаови продукти понижават кръвното налягане в 2 метаанализа на 25 клинични проучвания (10,11).

3.Антиоксиданти

Полифенолите в какаото са антиоксиданти, които не позволяват на свободните радикали да увреждат клетките. Поради изобилието от тези съединения, какаото има по-висок потенциален антиоксидантен ефект от червеното вино, зеления и черен чай (12).

4.Подобряване на липидния профил

Консумацията на какао понижава стойностите на LDL и повишава HDL при пациенти със сърдечен риск(13).
В съответствие с това мета-анализ на 10 клинични изпитвания и 320 души установяват, че тъмният шоколад намалява LDL холестерола, но няма големи ефекти върху нивата на HDL холестерола и триглицеридите (14).

5.Подобрява когнитивните функции
Флавоноидите, главно катехинът и епикатехинът, могат да играят важна роля за здравето на мозъка, засилвайки неговата функция и оказвайки влияние при състояния като болести на Алцхаймер и Паркинсон (15).

6.Подобрява инсулиновата резистентност
Какаови полифеноли подобряват разграждането на глюкоза, понижават кръвното налягане и подобряват инсулиновата резистентност в малко проучване върху 15 здрави индивида (8).

7.Магнезиев дефицит
Какаото е богато на магнезий и може да подобри състоянието ви при магнезиев дефицит.

Въпреки полезните си свойства,какаото трябва да се консумира в умерени количества и да консултирате своя хранителен режим с лекар-специалист.Храненето трябва да е балансирано и съобразено с индивидуалните нужди на организма.
Шоколадът,който избираме да консумираме трябва да е от качествени какаови зърна,да няма в състава си бяла рафинирана захар, хидрогенирани мазнини (напр. палмова), да не съдържа подобрители,овкусители и изкуствени консерванти. Насладете се на качествен шоколад от истински продукти, който ще е не само наслада за душата ви, но й от полза за вашето здраве!

Силно препоръчвам да опитате шоколадите MURSALA. МURSALA е първият функционален шоколад с български билки.  Уникалният вкус и ефект на МURSALA се постига благодарение на специално подбраните комбинации екстракти от български билки.

SONY DSC

За автора:
Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна.Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10917925
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589329
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23150750
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21956956
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163382/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30061161
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26125676
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15755830
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25441094
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19910929
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908554/
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14640573
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21550218
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21559039
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28560212