Бебешката кожа е нежна и деликатна и се нуждае от специална грижа. На пазара има огромно разнообразие от бебешки козметични продукти, но за какво трябва да внимаваме при избора си, ще научите в следващите редове.

Кожата на вашето бебе и по-тънка и по-деликатна и е предразположена към изсъхване. Бебешките продукти трябва да запазват естественият баланс на кожата и да запазват външния й защитен слой. Парфюмът, сапунът и алкохола могат да раздразнят деликатната бебешка кожа. Продуктите, предназначени за бебета не трябва да имат силен аромат и не трябва да съдържат сапун и алкохол.

Какво значение има pH ?

Често върху опаковките на бебешка козметика пише „pH neutral“ или „pH balanced“. Скалата на pH показва киселинноста или алкалността на даден разтвор. pH от 1 до 6 показва кисела субстанция, pH от 8 до 14 показва алкално вечество. При pH=7 казваме че веществото е неутрално, то не е нито кисело, нито алкално. Нивата на РН са важни, защото в рамките на няколко седмици от раждането, кожата на бебето се променя от близко до рН неутрално до леко кисело рН5.5. Този леко кисел филм на повърхността на кожата на вашето бебе се нарича киселинна мантия. Той действа като бариера за защита на кожата на бебето. Продуктът за грижа за кожата, който е близо до нивото на рН на кожата на вашето бебе, няма да наруши този защитен слой.Продукти с pH 5,5 или близък до него са обозначени като „pH balanced“. Продуктите от линията на SebaMed baby например са с pH 5,5 , т.е изцяло съобразени с нежната бебешка кожа. По-голямата част от продуктите за грижа за кожата не дават точно рН ниво. Етикетът може просто да каже, че продуктът е pH неутрален. Докато кожата на вашето бебе е здрава, не е суха или люспеста, продуктът с рН неутрален трябва да е добре.

Можем ли да използваме антибактериални продукти за кожата на бебето ?

Не. Антибактериалните съставки, обикновено не се добавят към продуктите, предназначени за бебета. Не използвайте антибактериални продукти върху кожата на вашето бебе. Специалните мокри бебешки кърпички без алкохол вършат прекрасна работа.

Защо трябва да са без алкохол „alcohol-free“?

Алкохолът обикновено се използва при продукти за възрастни и има изсушаващ ефект. Той може да раздразни бебешката кожа. При избора на продукти гледайте да пише alcohol-free или проверете съдържанието на продукта за етанол или етилов алкохол. Цетеариловия алкохол е един мастен алкохол, който може да видите в съставките на бебешките кърпички. Той е вид мастен алкохол и няма дразнещо и изсушаващо действие върху кожата на бебето.

Трябва ли козметиката да има аромат ?

Ако вашето бебе има здрава кожа и няма дерматологичен проблем, дискретно ароматизираните бебешки продукти няма да създадат проблем. Ако бебето има суха кожа или страда от екзема, трябва да избягвате всички ароматизирани продукти. Ароматите са често срещани дразнители.

Тест за алергия ?

Когато сменяте козметиката на вашето бебе, може първоначално да нанесете малко количество от продукта върху малка част от кожата на ръката или крака на вашето бебе. Изчакайте 24 часа и проверете дали има реакция на мястото. Ако кожата на вашето бебе реагира, тя ще стане червена, сърбяща, възпалена или люспеста. Ако видите тези знаци, спрете да използвате продукта незабавно. Следете кожата на бебето си за няколко дни, защото може да има забавена реакция.

Ако бебето ми страда от атопичен дерматит ?

В аптеките или специализираните магазини за козметика, може да намерите голямо разнообразие от продукти, разработени за бебета с проблемна кожа. Аз лично горещо препоръчвам Atoderm preventive на BIODERMA. Ако сте забелязали проблеми с кожата на вашето бебе, винаги се консултирайте с педиатър. Може да се касае за реакция към храна или друг здравословен проблем.

Статията е създадена с цел да улесни избора на козметика на бъдещи и настоящи родители. Продуктите, които съм споделила в нея не са спонсорирани или с цел реклама. Просто споделих личния си опит като родител. Надявам се статията да ви е полезна. Не забравяйте да харесате страницата ни във Фейсбук, където качваме всички актуални новини за блога.

Лек ден !