Всеки родител иска да осигури най-добрата и правилна защита от слънцето за нежната бебешка кожа през горещите месеци. Информацията в следващите редове ще ви помогне да изберете правилна защита от слънцето за вашето дете.

Бебешката кожа- с какво е по-специална ?

Бебешката кожа се различава значително от тази на възрастен човек. Бебешката кожа съдържа много малко меланин и поради това е доста по-уязвима към вредните въздействия на УВ лъчите. Външния слой на епидермиса при бебетата е изключително тънък. Той е наречен още  “рогов слой” или “stratum corneum” (от латински), и се състои от мъртви клетки. Неговата роля е да ни предпазва от външните фактори. Поради тази причина, бебешката кожа е изключително чувствителна към химическите вещества от слънцезащитните кремове. Нискокачествените слънцезащитни продукти могат да предизвикат дерматити, обриви и алергии. За разлика от кожата на възрастните, при малките деца липсва защитен киселинен слой на кожата.

Този слой е изграден от защитен  филм, който предпазва нашия организъм от навлизане на бактерии, вируси, както и от трансепидермална загуба на вода (термин, обозначаващ повишената загуба на вода през кожата), чийто резултат е суха кожа.

Кожата на един възрастен не абсорбира толкова лесно химическите вещества на даден продукт, а ако дадено вещество успее да се абсорбира, то ще е в минимални количества, които не крият голяма опасност за здравето. За разлика обаче бебешката кожа, където риска от попадане на част от продукта от кожата в кръвта е по-висок. Липсата на подобен слой при бебешката кожа ги прави уязвими към химическите вещества в козметичните продукти за слънце. Поради тази причина Американската фондация за рак на кожата, както й повечето Европейски асоциации не препоръчват употребата на слънцезащитни продукти за деца на възраст под 6 месеца.

Как да предпазим бебетата под 6-месечна възраст ?

Децата на възраст под 6 месеца не трябва да бъдат излагани директно на слънчева светлина. Прегряването при малките деца може да бъде изключително опасно. Според световните препоръки на специалистите, при бебетата под 6 месеца, трябва да се избягва употребата на слънцезащитни кремове. Бебето, трябва да се облича с леки дрехи от естествена материя, които да покриват ръчичките и крачетата му. Разходките да са в ранните часове или късно следобед, а количката да е снабдена с УВ покривало.

Как да предпазим бебетата над 6-месечна възраст ?

Ако бебето е на възраст над 6 месеца, то спокойно може да закупите подходяща слънцезащитна козметика. кремът се нанася на откритите части от тялото, 30 минути преди излизане , като трябва да се нанася повторно на всеки два часа или по-често, ако детето прекарва продължително време във вода. Не само бебешката, но й детската кожа трябва задължително да бъдат предпазени от силните слънчеви лъчи.

Как да изберем подходящ слънцезащитен крем ?

Той трябва да съдържа предимно минерални филтри и по-точно титаниев диоксид или цинков оксид, които на този етап се считат за най-безопасни и непредизивкващи алергични, фотоалергични реакции и раздразнения. Те се считат за физически или минерални слънцезащитни продукти, което означава, че съставките седят на повърхността на деликатната кожа на бебето, предпазвайки го от слънчевите лъчи.