Скорошно проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, разглежда ефектите от приема на пробиотици по време на бременност върху нивата на захарите в кърмата.

Майчиното мляко е доста сладко от гледна точка на своя химичен състав. То има около 200 различни захарни молекули. Когато бебето се роди и започне да се кърми, захарите, които се съдържат в кърмата осигуряват препитание на нарастващата бактериална популация в тялото на бебето. Смята се, че кърмените бебета са по-малко склонни към определени заболявания и инфекции, защото получават имунитет от майчиното мляко.

Поради тази причина изследователите се интересуват от възможните връзки между олигозахаридите в кърмата и вероятността бебетата да развиват определени вирусни и бактериални инфекции, както й алергични заболявания.

В проучване, публикувано в началото на 2019 в JAMA Pediatrics, учените обсъждат връзката между приема на пробиотици по време на бременност и концентрациите на олигозахаридите в кърмата и тяхното последващо въздействие върху алергиите при деца.

Изследователите от Медицинския център на Университета в Рочестър (URMC) в САЩ, разглеждат данните на 81 бременни жени, включени в проучване за пробиотични добавки във Финландия. В проучването са включени 30 бременни жени в групата на плацебо и 51 бременни жени, в групата приемащи пробиотични добавки. Проучването е одобрено от Централната болница на университета Хелзинки, Финландия.

Екипът на проучването е проследил в рамките на 10 години родените деца за развитието на алергични заболявания.

Жените, включени в пробиотичнта група са приемали пробиотични добавки под формата на капсули от 36 г.с до деня на раждането. През това време са събрани данни от ноември 2000г. до март 2003г, а анализът на данните е извършен от март 2018г. до юни 2018г.

Учените смятат, че кърмените бебета са по-малко склонни към развиването на определени вирусни и бактериални инфекции, както й други заболявания като некротизиращ ентероколит и алергични състояния. Те предполагат, че това се дължи на олигозахаридите в майчиното мляко.

Диетите и лекарствата са важен фактор в нивата на олигозахаридите. Авторите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се определи дали манипулирането на нивата на захарите в майчиното мляко може да доведе до нов път за превенция на хранителни алергии при деца. Настоящите проучвания са съсредоточени върху въздействията на някои пробиотици и хранителни групи върху определени олигозахариди.

Източници:

  1. Dobbin, S. (2019). Breastmilk sugars differ in pregnant women on probiotics. University of Rochester Medical Center. Retrieved from https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/uorm-bsd012219.php
  2. Seppo, A., Kukkonen, A., Kuitunen, M., Savilahti, E., Yonemitsu, C., Bode, L., Jarvinen, K. M. (2019). Association of Maternal Probiotic Supplementation with Human Milk Oligosaacharide Composition. JAMA Pediatrics. Retrieved from doi:10.1001/jamapediatrics.2018.4835