Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от копрата – ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина,която ежедневно влиза в менюто на милиони хора.

Видове кокосово масло

Познати са три основни вида кокосово масло:

*Натурално нерафинирано кокосово олио – получава се от пресни кокосови орехи и рафинирано – изсушената кокосова вътрешност се рафинира и обезцветява;

*Хидрогенизирано кокосово масло – с по-голямо количесто наситени мазнини;

*Фракция от кокосово масло – съдържа дълговерижни мастни киселини и е изключително здравословно.

В 100 грама кокосово масло се съдържат около 890ккал, 0,03 % въглехидрати и 100 % мазнини.

Лауриновата киселина е съставката с най-голям дял. Това е първичната мастна киселина в кокосовото масло и се предполага, че има качествата едновременно на средно- и дълговерижна мастна киселина от метаболитна гледна точка. Самото масло се състои от 90% лесно разградими мастни киселини. Те се трансформират в енергия в черния дроб и не се съхраняват като мазнини. Останалите съставки са: 5-6% полиненаситени мастни киселини, 5-2% мононенаситени мастни киселини, поли-феноли, витамин Е, витамин К и желязо. За да бъдем сигурни в качеството на кокосовото масло, трябва да избираме био, студенопресовано и сурово кокосово масло. Ако кокосовото масло е рафинирано и обработено с химикали, то вече губи ценните си емулгатори, витамини и ензими. Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести и възпалителни процеси. Студенопресованото кокосово масло е много подходящо за кулинарни шедьоври, защото издържа на високи температури.

Кокосовото масло има приложение както в кулинарията, така и в козметиката.

В последно време е пълно с рецепти за здравословно хранене, включващи кокосово масло,а диетолозите направо полудяха по бронираното кафе ( Bulletproof coffee) и кетогенната диета.

Приложение в козметиката

*Кокосовото масло е известно със своите хидратиращи свойства. Може да се използва като крем за лице или лосион за тяло ;

*Може да си направите чудесна маска за коса с кокосово масло. Смесете 2 супени лъжици разтопено кокосово масло, 1 супена лъжица какаово масло и 1 супена лъжица масло от авокадо. Нанесете на косата и оставете да действа 20 минути. След това измийте с шампоан.

*Кокосовото масло може да се използва и като бебешки лосион.То чудесно ще подхрани нежната бебешка кожа и ще предотврати изсушаването й.

*Кокосовото масло хидратира кожата в дълбочина и стимулира производството на колаген, т.е. кожата става по-еластична. Затова и кокосовото масло е подходящо за употреба, както в борбата със стриите, така и по време на бременност.

*С кокосово масло може да си направим и лесен скраб за тяло. Рецептите са две: кокосово масло и хималайска сол или кокосово масло, кафява захар, канела и кафе.

*Кокосово масло, намазано върху зъбите и венците, убива микробите в устата и нормализира pH на устната кухина.

За каквото и да решите да използвате кокосовото масло, то има безценни качества. Изберете внимателно качествено кокосово масло и му се насладете !

Усмихнат ден !