Грипната вълна продължава да се разраства и ние продължаваме с новите, свързани с нея. Днес ще ви запозная с противогрипните лекарства, тяхното действие и приложение. Прочетете следващите редове.

Антивирусните лекарства представляват медикаменти, които се отпускат по лекарско предписание и се борят срещу грипните вируси в тялото. Антивирусните препарати могат да се използват за лечение на грипния вирус, предписани в първите 48 часа на заболяването. Те също така съкращават продължителността на протичането с 1-2 дни и предотвратяват усложнения, например пневмония.

Как действат противогрипните лекарства ?

Разработването на противовирусните лекарства започва в средата на миналия век. Има две лекарства ,които действат на грипния вирус и техните генерични наименования са Zanamavir и Oseltamivir. Те са инхибитори на невроминидазата, ензим, който подпомага освобождаването на новообразуваните вируси от епителните клетки. Невраминидазните инхибитори са неефективни при вече инфектирани клетки, а ограничават разпространението на вируса към неинфектирани клетки. Ефективни са към грипен вирус А и B.

Кога се препоръчват антивирусните лекарства ?

Противогрипните лекарства могат да се използват за профилактика, супресиране на инфекцията (потискане на вирусната репликация под степен увреждаща висцералните органи при асимптоматични, но инфектирани пациенти), превантивна терапия (преди симптомите да бъдат ясно проявени), или за лечение на вече развила се вирусна инфекция. Изследванията показват, че антивирусните препарати действат най-добре за лечение, ако приемането им започне до 2 дни след разболяването. Употребата им по-късно също би могла да подпомогне лечението, особено ако пациентът е с повишен риск от усложнения или е сериозно болен от грип.

Противовирусните препарати заместват ли противогрипната ваксина?

Антивирусните препарати не са заместител на противогрипната ваксина. Макар да не е 100 % ефективна, противогрипната ваксина е първото и най-добро средство за предотвратяване на грип. Антивирусните препарати са втора отбранителна линия за лечение, ако се разболеете от грип.

Кои са противовирусните препарати при лечение на грип ?

Генеричните наименования на препаратите са Oseltamivir и Zanamivir, а търговските Tamiflu и Relenza .

Странични ефекти на антивирусните лекарства ?

При употребата на антивирусните препарати може да се наблюдават някои странични ефекти като гадене, повръщане, световъртеж, течащ или запушен нос, кашлица, диария, главоболие и някои поведенчески странични ефекти. Посочените странични ефекти не са обичайно явление. Zanamivir не се препоръчва за лица, които имат астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или други белодробни заболявания. Въз основа на вашия индивидуален здравен статус, лекуващият лекар ще предпише антивирусното лекарство, което е най-безопасно и подходящо за вас.

Кога да се обадим на лекар ?

Преди началото на грипния сезон може да обсъдите ваксината срещу грип с вашия лекар. Когато имате симптоми на грип ( висока температура, кашлица, болно гърло, течащ или запушен нос, болки в тялото, главоболие, втрисане, отпадналост и др. ) веднага се свържете с лекар. Лекарствата за грип са най-ефективни в първите 48 часа след появата на симптоми. Не прилагайте самолечение . Винаги се консултирайте с лекар, относно лечението, за да избегнете усложнения.

Мога ли да се изследвам за грипен вирус ?

Съществуват бързи, комбинирани тестове за доказване на тип А и тип В грипен вирус. Попитайте в най-удобната за вас лаборатория.

Статията е обобщение на тема противогрипни лекарства-приложение и действие. Тя не е с цел реклама или търговска дейност. Надявам се да ви е била полезна. Винаги се консултирайте с лекар при съмнение за грипен вирус. Не забравяйте да харесата страницата ни във Facebook и Instagram, където публикуваме актуални новини, свързани с вашето здраве.

Приятен ден!