На пазара се предлагат множество продукти за магнезиев дефицит.За него знаем много,но знаете ли,че нивата на магнеий в организма имат пряка връзка с нивата на витамин Д?
Магнезиевият дефицит е често срещан в нашето ежедневие и също толкова често пренебрегван.

Скорошни изследвания на центъра за ракови заболявания в Тенеси,установяват интересна връзка между нивата на магнезий и витамин Д.Проучването е публикувано в American Journal of Nutrition от декември 2018 и доказва ролята на магнезий в регулирането на витамин Д.В изследването са включени 250 души.Резултатите от проучването сочат,че магнезият повишава нивата на витамин Д при хора с хиповитаминоза.Установена е връзка между ниските магнезиеви нива и ниските стойности на витамин Д.

Учените са заключили,че „Дефицитът на магнезий потиска синтезата и метаболизма на витамин Д“.

Излагането на слънева светлина е основният начин за получаване на витамин Д.Въпреки това,половината от хората по света страдат от недостиг на витамин Д.

Недостигът на витамин Д при децата и особено при бебета е опасен с това, че се отразява на развитието на костната система, като последица от дефицита на витамин Д е рахитът.

Поради тази причина е особено важно да се следи нивото на витамин Д при децата и възрастни хора,а също така и при хора,страдащи от затлъстяване.

Най-подходящ период за изследване е след отминаването на зимата, а най-точния начин да проверите нивото на витамин Д в организма си е чрез кръвно изследване. Нива от 20 до 50 нанограма на милилитър кръв се считат за нормални за един здрав организъм. Нива под 12 нанограма на милилитър индикират недостиг на витамин Д.

Изследването е препоръчително за всички рискови групи, а също така и за хората извън тях, като се има предвид факта, че според здравната статистика над 76% от българите са с дефицит на витамин Д.

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намалено количество костна тъкан и структурни деформации на костната тъкан, което значително увеличава риска от фрактури на костите. Въпреки, че рахитът и остеомалацията са най-добрите примери за ефектите от дефицита на витамин Д, остеопорозата е пример за дългосрочните отражения от ниските нива на калций и витамин Д. Поддържането на адекватни нива на витамин Д поддържат костите силни и спомага за превенцията на остеопороза.

Витамин Д се съдържа и в някои храни,например сьомга,повечето тлъсти риби,яйчен жълтък и други.Повече за храните научете тук.

Понякога едно просто изследване,може да предотврати сериозни заболявания.Отделете време за своето здраве!

От мен,усмихнат ден!