Провокирана от множеството реклами за таблетки за спокоен сън,реших да напиша тази статия.Пускайки телевизора,поне няколко пъти на ден виждам реклама за чудодейни и безвредни таблетки,широко достъпни на аптечната мрежа,които ни гарантират по-добър сън.И до някъде може би е истина,но колко са безопасни и безвредни ли са те всъщност и знаем ли изобщо как действат?

По-голяма част от рекламираните медикаменти са или на билкова основа или на основата на хормона мелатонин.

Какво представлява мелатонинът?

Мелатонинът (5-метокси-N-ацетилтриптамин) е пептиден хормон и невтротрансмитер, присъстващ в организмите на всички живи същества (от водораслите до човека) в нива, променящи се в ежедневен цикъл. При висшите животни той се произвежда от пинеалоцитите (вид клетки) в епифизата (разположена в мозъка), а също и от ретината и стомашно-чревния тракт. Той се синтезира от аминокиселината триптофан чрез синтез на серотонин от ензима 5-хидроксиндол-O-метилтрансфераза.

Мелатонинът се произвежда в епифизата (малка жлеза в мозъка) под влиянието на серотонина (един от най-важните невротрансмитери). Сутрин светлината активира зрителния нерв, като генерираният импулс преминава през гръбначния стълб и висшите проводни пътища, за да достигне до епифизата, която потиска синтеза и секрецията на мелатонина.

Установено е, че синтезирането на мелатонин в човешкия организъм играе изключително важна роля в контрола на денонощния ритъм бодрост-сън и на свързаните с тези състояния промени в секрецията на различните хормони (кортизол, тестостерон, растежен хормон).

Предполага се, че мелатонинът е и един от най-мощните, познати ни до момента антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка.

Мелатонинът е най-известен с качеството си за подобряване на съня и лечение при безсъние.Поради краткия си полуживот,само 24 минути,се препоръчва използването на форми с удължено освобождаване.

Една от най-ценните ползи на мелатонин е за пътуващите лица и се изразява в способността да регулира циркадния ритъм при дълги пътувания в различни часови зони. Това се доказва в огромен мета-анализ от десет различни изследвания. Приеман преди пътувания мелатонинът регулира циркадния ритъм и се избягва специфичното състояние на умора и трудно заспиване при преминаване на няколко часови зони.

Доколко е безопасен?

Мелатонинът е едно от най-безопасните и нетоксични вещества и не води до пристрастяване.Въпреки,че е една от най-достъпните хранителни добавки на пазара,трябва да се подхожда с внимание към него.Употребата на мелатонин,може да доведе до повишаване на кръвната захар,затова трябва особено много да се внимава при диабетици.Прекомерният прием на мелатонин може да доведе до депресия,нарушения в половата функция,хормонален дисбаланс,неблагоприятно повлияване на автоимунни заболявания.Също така ,може да отслаби действието на други лекарства,например медикаменти за високо кръвно налягане,противозачатъчни и други.

За момента няма данни за дългосрочните странични ефекти на мелатонина.

Ако имате проблеми със съня,първо потърсете лекарска помощ.Безсънието може да е симптом на друго по-сериозно заболяване.

Аз ви пожелавам сладки сънища!