Холистичната медицина е своеобразен ренесанс, припомняне на древния поглед към човека като цялостно същество. В наши дни все повече си даваме сметка, че нито светът като цяло, нито човекът в частност, в техните разнообразни прояви, можем да виждаме правилно и да лекуваме „на парче“. Холистичната или цялостна, интегрална медицина разглежда човека като единен субект, с неговите не само телесни, но и психо-емоционални и духовни потребности, при това ситуиран в хармония с неговия естествен екологичен хабитат.


Особено внимание днес холистичната медицина отделя на психо-емоционалните фактори, влияещи върху нашето здраве, в лицето на така наречената психосоматика. Нашето тяло, с неговата хармония или обратно – дисхармония, изключително мощно в неподозирани мащаби влияе върху нашата личност и живот като цяло.
Важна част от холистичната медицина е ароматерапията. Освен за красотата и здравето на кожата чрез разкрасителни процедури в СПА центрове и хотели, тя се използва и за повлияване на редица здравословни проблеми. Все повече са клиничните изпитвания на самите етерични масла при определени проблеми или заболявания. Разбира се, те са неизменна част от арсенала на лекарите, които комбинират традиционната медицина с натурални средства. Ароматерапията е алтернативен метод за лечение, превенция и поддържане на здравето. Това е един от най-древните методи за лечение, познат на човечеството. Има сведения за използване на масла преди повече от 6000 години.
ЕМ са концентрирани хидрофобни течности със силен и характерен аромат, съдържащи летливи ароматични съединения от растенията – essential oils – улавят същината (essence), душата на растението. За да се нанасят върху кожата, те трябва да се разредят. За целта се използват растителни масла, наричани още масла-преносители – carrier oils; base oils. Друг начин на използване на маслата е чрез дифузия (чрез вдишване) – най-често се използват при проблеми с горните и долни дихателни пътища, главоболие, стрес, проблеми със съня.
ЕМ имат много богат състав . Повечето от тях съдържат от 120 до 500 различни химични съставки. Поради тази причина ЕМ могат да въздействат върху организма и да имат лечебни и възстановяващи свойства. Чрез ароматерапия може да се повлияе върху различни системи в организма – храносмилателна, опорно-двигателна, дихателна, отделителна и др. Напоследък все по-често се използват ароматерапевтични състави за повлияване на кръвното налягане (ЕМ розмарин, лавандула, иланг-иланг, индрише), стомашни неразположения (ЕМ мента, кориандър, черен пипер, джинджифил), травми, мускулни и ставни болки (босвелия, гаултерия, копайба, немска лайка. Засилен интерес има към използването на маслата за укрепване на имунитета и за повлияване на грип и простуда. Добре се повлияват дихателните пътища при вдишване аромата на ЕМ мащерка, чаено дърво, евкалипт, бял бор, мента и др.
Това са едни от най-често използваните ЕМ, които всеки е добре да има в домашната арома аптечка.


Към Ароматерапията с достойнство може да се присъедини и друг интересен холистичен метод – терапията с Цветни Есенции на д-р Бах или т.нар. „Бахова терапия“. Тя представлява метод на енергийно повлияване, базирана на разбирането, че болестите, от които страда тялото, се дължат на определени дисфункционални ментални състояния, свързани с психологическия профил на всеки човек. Прилага се БЕЗ ограничения във възрастта, БЕЗ опасност от предозиране или странични ефекти. Съвместима е с всички алопатични и алтернативни форми на лечение. Тя е най-ефикасният начин да останем здрави и най-сигурният да помогнем на нашето тяло да запаси способността си да се самолекува! При децата баховите есенции имат може би най-бърз и видим резултат, тъй като те са най-непредубедени, чисти и освободени от емоционалните проблеми на възрастните.
Друг ценен холистичен метод е Хомеопатията. Тя е ефикасна система за лечение, която се основава на естествените тенденции на тялото да се излекува. Тя приема, че трябва да се лекува не болестта сама по себе си, а болният човек във всички негови аспекти – психика, емоции и физическо тяло. Хомеопатията съществува повече от 200 години, неин основоположник е немският лекар Самуел Ханеман (1755 – 1843). Хомеопатията е революционна, природна медицинска наука. Научна, логична, безопасна, бърза, изключително ефективна терапевтична система, предлагаща дългосрочно или трайно излекуване на повечето болести.
Несъмнено Хомеопатията и другите алтернативни методи за лечение са медицината на бъдещето! Тя има холистичен, тотален и индивидуален подход.
Ето защо е добре да се комбинират различни методи на лечение, както от традиционната, така и от холистичната медицина, за да се повлияват ефективно страданията и болестите.
Екипът на Holistic Health MD се състои от лекари и фармацевти, специализирани както в областта на традиционната медицина, така и алтернативните методи за повлияване.

Посещавайки страницата можете да получите съвети относно повлияване на здравословното състояние с помощта на хомеопатични лекарствени средства и консултации със сертифициран от Лионски медицински факултет специалист. Изготвяне на индивидуални състави според конкретния здравословен проблем и желания на пациента с ароматерапевтични блендове и Бахови цветни еликсири от специалисти за съответната терапия.

В момента се разработва и уеб сайт, посветен изцяло на натуралните методи на повлияване!

За повече инфорация, посетете страницата във фейсбук : https://www.facebook.com/HolisticHealth.MDD/

или пишете е-мейл на: holistichealth.md@abv.bg.
Природата ни дарява здраве. Нека се възползваме от нейните дарове!