Наровете, наричани още „плодове на боговете“ притежават десетки полезни свойства. Ново проучване,сочи че уролитин А, получен от нарове и неговият синтетичен еквивалент могат да бъдат използвани за лечение на възпалителните заболявания на червата – IBD (Inflammatory bowel disease) .

Основните форми на IBD са Болестта на Крон и Улцерозеният Колит. Главната разлика на двете заболявания е частта от гастроинтестиналния тракт (ГИТ), която засягат. При Болестта на Крон се засяга целия ГИТ, докато при Улцерозния колит се засяга само дебелото черво. Макар и доста различни, двете заболявания имат сравнително сходен комплекс от симптоми – коремна болка около пъпа, болки при дефекация, диария, висока температура, обща отпадналост, кръв в изпражненията, загуба на тегло, болки в ставите и обриви по кожата.И двете състояния имат сериозна прогноза и се налага бързо диагностициране и започване на терапия.

В ново проучване, изследователи от университета в Луисвил в Кентъки откриват естествено съединение, което може да помогне за подобряване на лечението на IBD.Изследователите обясняват и механизмите, чрез които най-вероятно се бори със симптомите на IBD. Съединението, наречено уролитин А (UroA), е метаболит, произведен в резултат на взаимодействието на чревните бактерии и някои полифеноли, присъстващи в наровете и някои други плодове.

По-специално, елагиновата киселина, която присъства в наровете и плодовете, като къпини, малини и ягоди, взаимодейства с щама INIA P815 на Bifidobacterium pseudocatenulatum в червата и по този начин освобождава UroA.Това съединение също има синтетичен еквивалент, наречен UAS03, който има същия, дори по-силен терапевтичен ефект в случая на IBD.Изследователите докладват последните си открития в статия в списание Nature Communications.

Предишни проучвания показват, че уролитините показват инхибиторна активност при възпаление, пролиферация и стареене в различни модели.

В новото проучване са изследвани действието на уролитин А и неговият синтетичен еквивалент UAS03 при възпалителни заболявания на червата на миши модели. Учените стигат до заключението, че и двете вещества намаляват възпалението в червата. Авторът на изследването твърди, че уролитините оказват благоприятен ефект чрез своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Въпреки че изследователите насърчават консумацията на нарове и други плодове, които могат да доведат до освобождаване на UroA в червата, те обясняват, че това не е гаранция, че симптомите на IBD няма да се появят или че те ще намалят.

Това вероятно се дължи на различията в микрофлората на червата при различните хора. Възможно е бактерията, която е необходима за производството на този метаболит да не присъства в червата на даден индивид. Поради тази причина,изследователите предполагат че синтетичният еквивалент UAS03 може да бъде по-надежден и ефективен при лечението на определени форми на IBD, като остър колит.

Това проучване показва, че директната консумация на UroA или неговия аналог може да компенсира липсата на специфични бактерии, отговорни за производството на UroA при консумация на плодове.

Необходими са още проучвания, които да потвърдят механизмите на действие на уролитин А и неговият синтетичен аналог в стомашно-чревния тракт на хората.

Тази статия е обзор на ново проучване,свързано с лечението на възпалителните заболявания на червата.

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна!