Може би почти всяка майка се е сблъсквала с този проблем. Аз също не съм изключение. Информацията в интернет е доста оскъдна и разпиляна. След като разрових учебниците и медицинските статии, реших да обединя наученото и да споделя опита си тук. В следващите редове ще се опитам да отговоря на най-често задаваните въпроси от майките :

1.Какво представля периоралният дерматит ?

Периоралният дерматит е хроничен обрив, който най-често се появява около устата. Обривът обикновено е придружен от зачервяване и сърбеж.

2. Кого засяга ?

Най-често засяга деца на възраст между 3 месечна и 5 годишна възраст, поради увеличената саливация (слюнкоотделяне) , причинена най-често от зъбоникненето.

3. Каква е причината за появата на обрива ?

Периоралният дерматит се появява, вследствие на дразненето от слюнката и съдържащата се в нея амилаза.

4. Как се лекува ?

  • На първо място,избягвайте кремовете с кортикостероиди. Те само ще влошат състоянието.
  • Редовно подсушавайте с мека памучна кърпа областта около устата на детето.
  • Масло от жожоба. То има подсушаващи свойства и ще подейства добре на кожата, но не прекалявайте. Нанасяйте и някакъв хидратиращ крем, за да не получите обратен ефект.
  • Крем peri-oral. Големите козметични фирми са разработили специални формули за лечение на раздразнената кожа около устата на бебетата и малки деца. Те неутрализират амилазата- ензим, намиращ се в слюнката, отговорен за раздразненията. Такъв продукт е ABCDerm peri-oral на BIODERMA.
  • При по- тежки случаи, лекуващият лекар може да предпише антибиотичен крем.

Винаги подхождайте с внимание и грижа към нежната бебешка кожа и не пренебрегвайте проблема. Консултирайте се с педиатър за подходящо лечение, ако детето ви стада от обрив.

Всичко, което споделям е изцяло лично мнение и не е свързано със спонсорирани постове и реклама.

Хубав ден!