Във всеки от нас се крие по един творец, може би художник, танцьор, поет, а защо не й кулинар ? Независимо какво сме избрали, изкуството ни прави щастливи. Чрез него се откъсваме от рутината и забързаното ни ежедневие. Както съм написала й във биографията си по профисеия съм лекар, но по душа определено съм човек на изкуството. Тази събота ще посещавам курс по декупаж, а в неделя курс по сладкарство. Очаквайте много снимки на фейсбук страницата и във Инстаграм. Не забравяйте да ни последвате. А ето й какво казва науката по въпроса за ползите от творчеството.

Някои от нас творят като хоби, други са превърнали изкуството в основната си работа. Без значение какъв път сме избрали, за да разгърнем въображението си и нуждата си от свободно изразяване, изкуството е неразделна част от човечеството. Преди повече от 39 000 години нашите предци са оставили първите си отпечатъци на ръце и скални рисунки на животни. Няма да е пресилено, ако кажем че нуждата да създаваме е в нашата кръв. Тази нужда да творим е движещата сила на човечеството.

Ако изкуството е „безполезно“ както е казал Оскар Уаялд, то тогава можем да си зададем въпроса „Защо той пише толкова усърдно“ ?

Много изследвания в областта на медицината действително предполагат, че изкуството – и по-конкретно, творчеството – всъщност е много полезно за нашето психическо и физическо благополучие.

Подобрява психическото здраве

Рисуването или оформянето на предмети от глина е научно доказано, че помага на хората да се справят с различни видове травми. В изчерпателна статия за връзката между изкуството, изцелението и общественото здраве, Хедър Л. Стъки и Джереми Нобел казват, че творчеството помага на хората да изразяват преживявания, които са твърде трудни за приемане, като диагноза рак.

Редица проучвания също така установяват, че писането, по-специално експресивното писане, което изисква участниците да разказват събитие – може да помогне на хората да преодолеят травмата и да управляват негативните емоции. По същия начин, както и рисуването, този тип писане позволява на хората да приемат негативни ситуации, които не могат да бъдат променени, но са оставили отпечатък в техния живот и психологическа травма. Проучване, включващо мъже, преживели тoрмоз в ранна детска възраст, установява, че непосредствено след експеримента се наблюдава спад в настроението на участниците, страдание и увеличаване на негативните мисли. Въпреки първоначалните резулатати, в дългосрочен план мъжете, след като споделили детската си травма са станали по-позитивни и отворени към света.

Подобрява паметта

Говорейки за писане, изследванията показват също, че записването на неща може да помогне с ученето и запаметяването. Изследователите казват,че ако искате да помните и учите с лекота, то трябва да си водите записки.

Ползи за физическото здраве

Проучванията показват, че индивиди, които са писали за собствените си травматични преживявания, показват статистически значимо подобрение в различни показатели за физическо здраве, намаляване на посещенията на лекари и по-добро функциониране на имунната система“, пишат Stuckey и Nobel. Рандомизирано проучване, което включва хора, подложени на лечение за ХИВ, показа, че експресивното писане помага на участниците да засилят имунната си система.

Танци за по-добро здраве

Танците също са чудесен начин да се разтоварим от ежедневието. Те имат редица полезни ефекти върху нашето тяло. Проучване,включващо жени, преживели операция от рак на гърдата, е установило, че танците са спомогнали за подобряване на функцията на рамото у участниците и са подобрили цялостния им тонус. Последните изследвания показват, че програмите на Zumba могат да подобрят кръвното налягане и нивата на триглицеридите, както и помагат в борбата с излишните килограми.

Творчеството е най-доброто средство за управление на хаоса и извличане на позитивите от него.Така че, ако можем да подобрим здравето си чрез танци, рисуване или писане – защо да не се възползваме?

Пожелавам ви хубав и усмихнат ден ! Намерете какво ви доставя удоволствие и отделете време само за вас.