Суроватъчният протеин (Whey protein) се произвежда от мляко, чрез йонна ултрафилтрация. Той е натурален продукт, елемент на млякото, който просто с ултра качествена технология е извлечен и обработен така, че да стане дори по-добър, спрямо изходната форма на млякото, за организма.

Суроватката е вторичен продукт, който сте виждали при производството на млечни продукти – извара, сирене, кашкавал и т.н. Суроватката се получава, когато млякото се денатурира и белтъчините и липидите се пресичат. Тя е течно-блудкава смес, която сама по себе си в тази си форма не е особено богата на белтъчини. В 1 литър суроватка се съдържат само 3 грама белтъчини, мазнини, млечна захар (лактоза), малко витамини и минерали и над 90% е вода. Докато в краен висококачествен протеинов продукт (суроватъчен протеин за разтваряне и директна консумация) за 30 или 10 грама доза, съдържанието на проетин е до 85%!

В зависимост от начина, по който е произведен, протеинът може да бъде:

*Суроватъчен протеин концентрат – характерни за него са ниските нива на лактоза и мазнини.

*Суроватъчен протеин изолат – съдържа много белтъчини и изключително малко мазнини и лактоза. Освен че подпомага мускулния растеж, изолатът е полезен и за имунната система.

*Суроватъчен протеин хидролизат – за разлика от останалите два протеина, хидролизатът се усвоява перфектно.

Консумацията на суроватъчен протеин се свързва с редица физиологични ползи, а изследователите постоянно откриват нови терапевтични възможности за приложението му.

Бързи факти за суроватъчния Whey протеин :

Много от потенциалните ползи се основават на единични проучвания и са необходими повече доказателства, преди да се направи окончателна преценка. Суроватъчният протеин е смес от бета-лактоглобулин, алфа лакталбумин, говежди серумен албумин и имуноглобини. Възможните ползи включват загуба на тегло и понижаване на холестерола. Възможните опасности включват гадене и главоболие, но при умерени дози, суроватъчният протеин не се счита за опасен.

Ползи от консумацията на суроватъчен протеин:

Подпомага загубата на тегло: Много проучвания, доказват че суроватъчния протеин води до трайна и здравословна загуба на телесни мазнини и запазване на мускулна маса.

Противоракови свойства: изследване, публикувано в Anticancer Research твърди, че приемът на суроватъчен протеин и глутатион може да съпътства основното лечение на някои ракови заболявания. Необходими са още проучвания.

Намаляване на холестерола: съвременно изследване, публикувано в The British Journal of Nutrition твърди, че приемът на суроватъчен протеин в продължение на 12 седмици води до значително понижение в нивата на “лошия” LDL холестерол.

Астма – изследване, публикувано в International Journal of Food Science and Nutrition посочва, че суроватъчният протеин може да подобри имунния отговор при деца с астма. Проучването е включвало 11 деца и установява, че децата с астма, които са приемали 10 грама суроватъчен протеин два пъти дневно в продължение на 1 месец, са имали подобрен имунен отговор. Необходими са по-мащабни проучвания, за да се потвърди приложението на суроватъчен протеин при лечението на астма.

Кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания– Изследване, публикувано в International Dairy Journal, установява, че напитките, които са били допълнени със суроватъчен протеин, значително понижават кръвното налягане при пациенти с хипертония; рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания или инсулт също е по-нисък.

Възможни рискове от консумацията на суроватъчен протеин:

Някои хора, които са алергични към белтъка на млякото, могат да проявят непоносимост към суроватъчния протеин. При консумация в умерени дози, не се очакват нежелани реакции. Въпреки това, при по-високи дози може да се появят следните оплаквания: болки в стомаха, крампи, намален апетит, гадене, главоболие, умора, акне.

Поради високото съдържание на протеини, при небалансирано хранене може да се натовари бъбречно- отделителната система.

Мускулна маса:

Според изследване, публикувано в Sport Nutrition and Exercise Metabolism, добавките със съдържание на суроватъчен протеин подобряват протеиновата синтеза и изключително улесняват процесите на растеж на мускулната клетка.

В заключение, можем да кажем, че суроватъчния протеин намира широко приложение, поради следните ползи: повишава способността на тялото да изгражда мускулатура и подпомага покачването на мускулна маса, повлиява имунната система и увеличава защитните способности на клетката, намалява възможността за появата на рак, регулира нивата на холестерола и намалява стойностите на “лошия” холестерол, спомага за работоспособността на черния дроб, допринася за нормалните стойности на кръвното налягане.

Винаги се хранете балансирано и здравословно! При здравословни проблеми се консултирайте със специалист. Надявам се статията да ви е била полезна!
Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Усмихнат ден!