Милиони хора в световен мащаб, страдат от повишено кръвно налягане. Състояние, което без подходящо лечение, повишава риска от коронарна болест на сърцето,исхемичен и хеморагичен инсулт.

Хипертонията засяга милиони хора по целия свят, включително 70% от хората над 70-годишна възраст. По данни на СЗО 7,5 милиона смъртни случаи се дължат на повишено кръвно налягане, около 12,8% от всички смъртни случаи. За нормални стойности на кръвното налягане се приемат 120/80 mmHg. При стойности над 140 mmHg систолно и над 90 mmHg диастолно налягане говорим за хипертония. Липсата на физическа активност, нездравословно хранене, повишен холестерол и стреса са допълнителни рискови фактори за развитието на хипертония.

Изследване на университета в Единбург, Обединеното кралство разкри нов фактор, играещ роля в развитието на хипертонията. Проучването се финансира от британската сърдечна фондация и установява, че макрофагите (клетки на имунната система) играят роля при хипертонията. Проучването дава светлина за откриването на нови лекарства. Резултатите от него са публикувани в European Heart Journal и са достъпни онлайн.

Макрофагите и кръвното налягане

При проучването,изследователите са работили с миши модели и са установили, че макрофагите „консумират“ молекули ендотелин. Хормон, който действа като вазоконстриктор , което означава че имат роля при стесняването на кръвоносните съдове. Според ръководителят на проучването, чрез контролиране нивата на ендотелин в кръвта , може да се спомогне за понижаване на кръвното налягане.

Учените са установили,че при хора които приемат лекарството циклофосфамид (понижава нивата на макрофагите) се повишават стойностите на кръвното налягане.

Тези констатации биха могли да помогнат на лекарите да идентифицират по-добре хората с повишен риск от хипертония и да доведат до нови подобрени терапии за повишено кръвно налягане.

И все пак са необходими още изследвания ,за да може взаимодействието между макрофагите и ендотелина да послужи за терапевтична цел.

Недиагностицираното повишено кръвно налягане причинява увреждане на сърцето и кръвоносните съдове и повишава риска от сърдечно-съдови инциденти.

Посещавайте редовно профилактични прегледи, следете стойностите на кръвното си налягане, изследвайте нивата си на холестерол, спортувайте и се хранете здравословно. Здравето започва от вашата маса.

Хубав и усмихнат ден !