Инфекциите на горните дихателни пътища и белите дробове са една от най – честите причини за посещение на лекарския кабинет, особенно през есенно – зимния сезон . По – ниските температури на въздуха са благоприятни за разпространението на редица вируси, причинители на тези заболявания . В някои случаи, особено при хора със съпътстващи хронични заболявания, към вирусната може да се насложи и бактериална инфекция . Висока честота на заболяванията обикновено се среща при децата, посещаващи детска градина. Острите респираторни инфекции на горните дихателни пътища при кърмачета и малки деца протичат особено тежко . Усложненията при тях се срещат няколко пъти в повече, отколкото при порастналите деца.

Биологично активните полизахариди (напр.глюкани) са едни от най-изследваните естествени имуномодулатори с плурипотентен начин на действие и биологична активност . Според много изследвания , те притежават имуномодулиращи , противовъзпалителни и противоинфекциозни качества , което прави възможно приложението им в превенцията и лечението на повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища при деца . Естествени източници на глюкани са гъби , дрожди , бактерии , водорасли и различни растения.

Проведени са множество изследвания , предимно с деца в предучилищна възраст,при които е приложен комплекс от имуноглюкани , изолирани от Pleurotus Ostreatus (гъба кладница).

При 71,2% от децата се наблюдава спад на заболеваемостта с 50% . Бета глюканите показват потенциална роля в модулирането на мукозния и системен имунитет с положителен ефект върху избрани възпалителни маркери.

В заключение , можем да кажем , че прилагането на имуноглюкани намалява честотата на респираторни заболявания,подпомага имунната система и подобрява състоянието при алергии.