Всяка година на 4 февруари се отбелязва Световния ден за борба с рака. По данни на Световната здравна организация, всяка година 12 млн души чуват страшната диагноза. 7,6 млн души умират годишно от рак, а 3,2 млн европейци получават диагнозата.

При жените с най-висока честота е рака на гърдата, а при мъжете на белия дроб. Въпреки напредъка на медицината, възможностите за ранна диагностика и иновативни методи на лечение, смъртността продължава да бъде висока в световен мащаб. Статистиката показва, че ако не бъдат предприети мерки, през следващото десетилетие 84 млн души ще загинат от рак.

Диагностицирани в ранен стадий, голям процент от раковите заболявания са лечими.

Точно днес на 4 февруари, когато отбелязваме Световния ден за борба с рака е добре да се замислим за здравето си. Как се грижим за него, начина на живот, който водим и какви са последствията за нашия организъм. Забързано ежедневие, стрес, лоша храна, тютюнопушене, алкохол, липса на спорт…. това са само някои от факторите. Посещавайте редовно профилактични прегледи, защото диагностициран навреме, ракът е лечим.

Замислете се ако не за себе си, то поне за хората, които ви обичат. Те искат, вие да бъдете здрави.

Грижете се здравето си, а от мен усмихнат ден !