Захарният диабет тип 2 се характеризира с повишено ниво на кръвната захар в организма , дължаща се на инсулинова резистентност и инсулинов дефицит. Често диагнозата се поставя няколко години след действителното начало на заболяването. Това е така,защото първоначално той протича безсимптомно и поради липса на специфични клинични оплаквания се открива при случайни изследвания или изследвания по друг повод.
Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза (предиабет) има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

Затлъстяването и наднорменото тегло са считани за рискови фактори за развитието на диабет тип 2. Здравословното хранене и редовната физическа активност са ключът към превенция на диабет тип 2 .

Спортът ще ви помогне да поддържате здравословно тегло, намалява кръвното налягане,бори стреса и подобрява съня.Специалистите съветват по минимум 30 минути на ден умерена активност пет дни в седмицата или 15 минути на ден интензивна дейност пет дни в седмицата.

Според статистически данни броят на хората,диагностицирани с диабет се удвоява всяка година. През 2016 около 1,6 милиона смъртни случаи са причинени от диабет.Диабетът е основна причина за слепота , бъбречна недостатъчност , сърдечно-съдови инциденти и ампутация на долни крайници.

Вашето здраве е на първо място във вашите ръце и след това в ръцете на нас , лекарите . Хранете се здравословно и спортувайте. Ако нямате време да посещавате фитнеса или други спортни занимания, може просто да повървите пеша до работа или да се качите пеш,вместо с асансьора.

Изследвайте редовно нивата на кръвната захар и посещавайте профилактични медицински прегледи.

Надявам се статията да ви е била полезна.

Очаквайте скоро: Метаболитен синдром, Гликемичен индекс на храните-защо е важен?Хранене при диабет тип 2.

От мен хубав и усмихнат ден!