След като отминаха коледните празници и посрещнахме новата година е време да надникнем в актуалните тенденции за здравословното хранене. През изминалите години заменихме какото с рожков,захарта с петмез от фурми и агаве,консумирахме смутита с кокосово мляко и похапнахме десерти с чия…е нека да видим какво ни очаква през 2019.

Според експертите на Whole foods водещи тенденции в здравословното хранене през 2019 ще са :

1. Заместители на млечни продукти

Все по-модерните заместители на традиционното прясно мляко ще продължат да се налагат на пазара.Потребителите продължават да се отдалечават от млечните продукти и да предпочитат овесено,кокосово,бадемово и оризово мляко.Безспорно класацията води овесеното мляко.Неподсладеното овесено мляко и обогатено с калций и витамин Д е добър нискокалоричен вариант за направата на шейкове и десерти,като в същото време получавате необходимата доза от витамини и минерали.

2.Храни,обогатени с пробиотици

През 2019 може да очакваме още по-иновативни пробиотици в храната.Новите щамове пробиотици като Bacillus coagulans GBI-30 и Bacillus coagulans MTCC 585 дават възможност за създаването на по-устойчиви храни.Чрез добавянето на специални пробиотични съставки към мюсли,орехови масла,нутри барове и напитки се услеснява храносмилането,чувството на подуване и дискомфорт.

3.Продукти на растителна основа

В последните години все повече нарастват вегетарианците и веганите.Тенденциите за тортили от цвекло,пица с блат от карфиол набират все повече популярност.Вече има сладоледи на основата на бананово пюре,едновременно вкусен,нискокалоричен и здравословен.Също така все по-популярни стават пуканките от нахут.

4.Модни мазнини

Нашумялата в последните години кето-диета ще продължи да бъде актуална.Диетолозите смятат,че тенденцията за ниската консумация на въглехидрати и високо мазнинна диета ще се запази и през 2019.Можем да бъдем спокойни за Дейв Аспрей и неговото bulletproof бронирано кафе,защото и следващата година ще бъде популярно.

5.Омега 3 мазнини

Най-добрият източник на Омега 3 остават морските продукти.Диетолозите съветват да консумираме повече риба през идната година,защото нейните полезни и здравословни качества са доказани.Подбирайте внимателно рибата,която купувате,защото на пазара има твърде много морски продукти,които за съжаление съдържат доста тежки метали.Очаквайте съвсем скоро моята статия,посветена на морската храна.

Ако тази статия ви се стори интересна и полезна,моля споделете я с ваши приятели !