Родното място на портокалите е Китай.В Европа,те са внесени през 15 век. Портокалите са не само източник на витамин С, но и увеличават производството на хормон, който стимулира изгарянето на мазнините. Портокалите и най-вече портокаловият сок махат токсините и отпадните продукти от организма.

Много диетолози твърдяха,че въпреки полезните качества,приемът на фреш от портокал,трябва да се ограничи по време на диета,поради високото съдържание на въглехидрати.

За щастие на всички,обичащи фреш от портокал,това твърдение е отхвърлено.Проведено е проучване,включващо 78 души,подложени на 12 месечна,нискокалорийна диета.Половината от тях,приемат допълнително 500мл фреш от портокал дневно(200ккал,46 гр захар).В края на проучването,учените установяват сходна загуба на тегло и мазнини и в двете групи.Те предполагат,че благодарение на биоактивните съставки,които се съдържат в 100 % сок от портокал се компенсира допълнителния енергиен внос.Също така,при групата,приемаща допълнително фреш от портокал се установява подобряване чувствителността към инсулин и липидния профил на участниците.

Тези констатации противоречат на разпространеното виждане за ограничаване на плодовите сокове по време на диета.

Една чаша фреш от портокал на ден,не само че няма да навреди на диетата ви,но е полезна за вашето здраве.Ето й ползите:

Мощен антиоксидант: Портокалите съдържат витамин С, флавоноиди и бета каротин – това съчетание ги прави мощен антиоксидант, който прочиства тялото и го предпазва от заболявания на вените, сърдечно-съдовата система, дегенеративни заболявания, рак и много други.

Богати са на витамин С: Този витамин играе важна роля в тялото – той подпомага образуването на колагена, костите, зъбите, червените кръвни телца и др. Стимулира усвояването на ежедневно приеманото с храната желязо и укрепва имунната система, предпазвайки от инфекции.

Неутрализират стреса и депресията: Цитрусовата киселина обуслaвя свойството на портокалите да се борят успешно с ежедневния стрес и състояния като депресията.

Притежават прочистващи свойства: Портокали притежават свойството да елиминират субстанциите, които не са потребни на тялото и се натрупват в различните органи. Освен това редовната консумация на портокали подпомага процеса на справяне с инфекциите и микробите. Като резултат сме по-здрави и енергични.

Богати на магнезий: Портокалите съдържат магнезий – минерал, свързан с функционирането на червата, нервите и мускулите.

Подпомагат усвояването на желязото: Витамин С забележимо повишава усвояването на желязо, което прави портокалите препоръчителна храна за хора, страдащи от анемия.

Борят се с холестерола: Заради богатото съдържание на витамин С, флавоноиди, бета каротин и фибри портокалите са идеални за справяне с лошия холестерол в кръвта.

Грижат се за здравето на кожата: Ако искате да имате съюзник в грижата за кожата, заложете на редовна консумация на портокали. Те подхранват и овлажняват кожата. Подходящи са за регенериране и възстановяване на увредена кожа.

Насладете се на една чаша фреш от портокал и погледнете останалите статии !

Усмихнат ден от мен !