Хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН) е синдром, при който вследствие на различни хронични бъбречни заболявания настъпва необратима загуба на основни бъбречни функции: отделителна (екскреторна), регулираща (хомеостатична) и инкреторна (ендокринна). Най-честите заболявания водещи до ХБН са хронични глумерулонефрити и пиелонефрити, диабетна нефропатия, бъбречна поликистоза, амилоидоза, колагенозни нефропатии и др.

При пациенти с ХБН, независимо от стадия и съпътстващото лечение се налага специален хранителен режим. Той включва ограничаване на течностите, диета с ниско съдържание на протеини, ограничаване на сол, калий, фосфор и други електролити.

Целта на диетата е да се поддържат оптимални нива на електролити, минерали и течности в тялото.

Въглехидрати

Ако бъбречната недостатъчност е съчетана с диабет, въглехидратите трябва да се контролират внимателно. Тъй като при бъбречните заболявания, диетата е бедна на протеини, въглехидратите са чудесен източник на енергия и не натоварват бъбреците. Храни, богати на въглехидрати са хляб, зърнени храни, зеленчуци, ориз, царевица, сладкарски изделия. Тези храни осигуряват енергия, фибри, минерали и витамини.

Трябва да се избягват десерти с мляко, шоколад, ядки или банани. Те съдържат голямо количество натрий, калий, фосфор , елементи които биха натоварили бъбреците.

Мазнини

Въпреки, че не натоварват бъбреците, мазнините могат да увредят сърдечно-съдовата система. При напреднал стадий на сърдечно-съдово заболяване трябва да се внимава с тях.

Мазнините са задължителна част от диетата при бъбречна недостатъчност. те трябва да са предимно от растителен произход.

Трябва да се избягват високомаслени млечни продукти, поради високото съдържание на фосфор.

Протеини

Приемът на протеини трябва да бъде намален, тъй като те товарят бъбреците. Според тежестта на бъбречното заболяване, лекуващият лекар трябва да определи допустимото количество протеини в диетата. При влошаване на състоянието, разрешеното количество се намалява.

Богати на протеини са следните храни: месо, яйца, риба, мляко и млечни продукти, бобови култури, леща ,соя и соеви продукти (тофу), ядки.

Калций и Фосфор

При нормално функциониране, бъбреците премахват излишния фосфор от кръвта. при бъбречна недостатъчност фосфорът се натрупва и уврежда костите. те започват да отделят калций, който се свързва с излишния фосфор и този процес води до развитието на остеопороза. Поради тази причина диетата трябва да е бедна на фосфор (фосфати) и по-богата на калций. Високите нива на фосфор в кръвта предизвикват сърбеж.

Храни,богати на фосфор, които трябва да се избягват са: обработени меса и риба, колбаси, наденица, пушени меса, треска, сардини, мляко и млечни продукти (изключение е маслото), бобови култури, ядки, пълнозърнести храни, шоколад и бира.

Калий

Бъбреците са отговорни за регулацията на калий в кръвта. Калият играе важна роля в сърдечно-съдовата система и отклонения в стойностите му могат да повлияят сърдечния ритъм.

Трябва да се следят редовно нивата на калий и други електролити в кръвта и в зависимост от това да се определи точната диета.

Вода и течности

В ранните етапи на бъбречна недостатъчност не е необходимо да се ограничи приема на течности.

При напреднали стадии, водата се натрупва в организма и се налага ограничаване на количеството.

Бъбречната недостатъчност е заболяване със сериозна прогноза и диетата има важна роля при развитието й. Консултирайте се с лекуващия лекар или специалист диетолог, за да ви изготви правилен хранителен режим.

Надявам се статията да ви е била полезна!

Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Лек ден!