Добавките в храните са вещества, влагани в храните за постигане на определена технологична цел -като консерванти, оцветители, емулгатори, подсладители, и др. Законодателството на Европейския съюз (ЕС) ги определя като „всяко вещество, което обикновено не се консумира самостоятелно като храна и не се използва като характерна съставка на храните, независимо дали притежава хранителна стойност или не, и чието целенасочено влагане с технологична цел в храни на етапа на тяхното производство, преработка, приготвяне, обработка, опаковане, транспортиране или съхранение води или може да се счита, че води, до прякото или непряко превръщане на това вещество или на вторичните му продукти в съставна част на тези храни „.

Безопасността на всички добавки, които са разрешени за употреба в храните е оценена от Научния комитет по храните и/или от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA). Само добавките, които са оценени и е установена тяхната безопасност, са включени в списъка на ЕС.

Въпреки ниският процент на реакции към добавките в храните (1% при възрастните и до 2% при децата) се срещат както алергични реакции, така и реакции водещи до развиване на непоносимост.

Как се изявява реакцията?

Реакцията на организма към различните добавки в храните може да засегне различни органи и системи.

Кожа:

 • Уртикария/ангиоедема.
 • Атопичен дерматит.
 • Потене.
 • Сърбеж.
 • Зачервяване.

Стомашно-чревен тракт:

 • Болки в коремната област.
 • Гадене/повръщане.
 • Диария.

Дихателна система:

 • Симптоми на астма.
 • Кашлица.
 • Ринит.

Двигателен апарат:

 • Болки в мускулите.
 • Болки в ставите.
 • Умора.
 • Отпадналост.

Неврологични:

 • Промяна в настроението и поведението.
 • Разсеяност и хиперактивност.
 • Мигрена.
 • Изтръпване.

Сърдечно-съдови:

 • Сърцебиене.
 • Аритмия.

Кои са често срещаните алергени сред добавките в храните ?

Тартразин.Познат още като Е102, тартразинът е подозиран причинител на много реакции, вкл. уртикария, астма и др. Последните проучвания опровергават твърдението, че астматиците, алергични към аспирин са особено чувствителни към тартразин. Други проучвания посочват тартазина като съставка, влошаваща атопичния дерматит.

Кармин. Карминът е червен оцветител, извлечен от изсушено насекомо, наречено DactylopiuscoccusCosta, което се среща при кактуси „Бодлива круша”. Оцветителят се открива и в различни козметични продукти, напитки, червено кисело мляко и ледена близалка. Реакциите към кармин най-вероятно са IgE-медиирани.

Анато. Анато е жълт оцветител, направен от семената на южноамериканско дърво Bixiaorellana. Тази хранителна добавка причинява алергични реакции, включително анафилактичен шок и уртикария/ангиоедема.

Сафрон. Този жълт оцветител, извлечен от цветето Crocussativaдоказано предизвиква анафилактичен шок.

Лецитин. Лецитинът е емулгатор, направен от соя и яйца и може да съдържа соев протеин. Реакциите към соевия лецитин са рядкост дори при хора с алергия към соята, тъй като нивото на използваната съставка в храните е много ниско.

Гуми. Като хранителни добавки се използват различни по вид гуми, които функционират като емулгатори и стабилизатори. Едни от основно използваните са гуар, трагакант, карагенан, акация (арабска) и семена от бяла акация. За много от тези гуми се знае, че влошават астмата, особено в работна среда, когато се носят във въздуха. За други е известно, че причиняват алергии, ако присъстват в храната.

Мононатриев глутамат. Това е овкусител, който се добавя към различни храни или се приема по естествен път, тъй като съществува в свободно състояние в природата. Реакциите, причинени от него са известни като „Синдром на китайския ресторант”. Симптомите са отпадналост, сърцебиене и изтръпвания (врат, рамене, ръце) или лицеви схващания, главоболие, гадене, болки в гърдите и сънливост. Предполага се, че влошава симптомите на астма.

Подправки. Подправките представляват ароматната част на различни плевели, цветя, корени, кора на дървета и дървета. Тъй като се извличат от растенията, подправките (пр. прашец, плодове и зеленчуци) притежават свойството да причиняват алергични реакции. Най-често използваните подправки обикновено включват люти чушки, керевиз, кимион, канела, кориандър, чесън, индийско орехче, лук, червен пипер, магданоз и черен пипер.

Аспартам. Аспартамът е подсладител, който се използва при много храни и напитки, които не съдържат захар. Тази хранителна добавка е заподозрян причинител на симптоми като главоболие, апоплектичен удар и уртикария.

Сулфити. Сулфитите са често срещан консервант, който се използва при различни храни, и е доказано, че са причинители на разнообразни симптоми.

Нитрати и нитрити. Тези добавки се използват като лечебни агенти при месните продукти. Съществуват няколко доклада за реакции към нитрати и нитрити, които включват уртикария, сърбеж и анафилактичен шок.

Бензоати. Бензоатите се използват в храните като антимикробен консервант и влошават астмата, причиняват алергичния ринит и хронична уртикария. При някои хора се наблюдават зачервявания.

Сорбати/сорбична киселина. Сорбатите се добавят към храната като антимикробни консерванти. Реакциите към тях са рядкост. Отчетени са уртикария и контактен дерматит.

Много от реакциите към хранителни добавки, като към мононатриев глутамат например, са леки и отшумяват без лечение. По-сериозни реакции, като уртикария, ангиоедем, влошаваща се астма, анафилактичен шок изискват спешна терапия. Тези реакции се лекуват по почти същия начин, както и други хранителни алергии. Хората, които са алергични към хранителни добавки трябва задължително да ги изключат от диетичния си режим.

Литература:

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА;

www.health24.com

www.medinfo.bg

Ако статията Ви е харесала, може да последвате страницата ни във Facebook и Instagram и да следите новите публикации!