Цинкът е минерал, който е от съществено значение за доброто здраве. След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той взима участие в клетъчния метаболизъм, играе роля за имунната система, за синтезата на протеините и нуклеиновите киселини, както и за зарастването на рани. Освен това цинкът е необходим за нормалното функциониране на обонянието и вкусовите възприятия. От дефицит на цинк са най-застрашени вегетарианците, веганите и хората, злоупотребяващи с алкохол или лекарства, които може да повлияят усвояването на цинка. Независимо от причините за появата му, дефицитът на цинк може да бъде овладян с навременна промяна в хранителния режим и включването в него на повече храни, богати на цинк.

В следващите редове ще видите продуктите с най-високо съдържание на цинк, които ще ви помогнат да задоволите дневните нужди на организма.

Месо

Месото е отличен източник на цинк. Червеното месо, например телешко, свинско, агнешко е особено богато на цинк. 100 грамова порция сурово говеждо месо съдържа 4,8 мг цинк, което е 43% от препоръчителната дневна доза за мъже. Това количество месо също осигурява 176 калории, 20 грама протеин и 10 грама мазнини. Плюс това е чудесен източник на много други важни хранителни вещества, като желязо, витамини от група В и креатин.

Стриди

Причината стридите да се славят като афродизиак е именно високото количество цинк. В 6 средни стриди се съдържат 32 мг цинк, което е 290% от препоръчителният дневен прием на човек. Скаридите и мидите също са добри източници на цинк.

Бобови растения

Бобовите растения като нахут, леща и фасул съдържат значителни количества цинк. Всъщност 100 грама варена леща съдържа около 12% от препоръчителния дневен прием за мъж. трябва да се вземе под внимания, че в бобовите растения се съдържат фитати, които инхибират абсорбцията на цинк и други минерали.

Семена

Семената са здравословно допълнение към вашата диета и могат да помогнат за увеличаване на приема на цинк. Например 3 супени лъжици (30 грама) семена от коноп съдържат съответно 31% и 43% от препоръчителната дневна доза за мъже и жени. Тиквеното и сусаменото семе също са богати на цинк. В допълнение към увеличаването на приема на цинк, семената съдържат фибри, полезни мазнини, витамини и минерали, което ги прави отлично допълнение към вашата диета. Включването им като част от здравословното хранене също е свързано с някои ползи за здравето, включително намаляване на холестерола и кръвното налягане. Може да добавяте семената към салати, супи и други ястия.

Ядки

Яденето на ядки като кедрови ядки, фъстъци, кашу и бадеми може да повиши приема на цинк. Ядките са също бърза и удобна закуска и са свързани с намаляване на рисковите фактори за някои заболявания, като сърдечни заболявания, рак и диабет. Нещо повече, хората, които ядат ядки, живеят по-дълго от тези, които не го правят, което прави ядки много здравословно допълнение към вашата диета.

Млечни продукти 

Млечните храни като сирене и мляко осигуряват множество хранителни вещества, включително цинк. Млякото и сиренето са два забележителни източника, тъй като съдържат големи количества бионаличен цинк, което означава, че по-голямата част от цинка в тези храни може да се абсорбира от тялото ви. Например, 100 грама сирене чедър съдържа около 28% от препоръчителното дневно количество цинк при мъжа, докато една чаша пълномаслено мляко съдържа около 9%. Млечните продукти са богати и на други хранителни вещества, считани за важни за здравето на костите, включително протеини, калций и витамин D.

Яйца

Яйцата съдържат умерено количество цинк и могат да ви помогнат да постигнете дневната си цел. Например 1 голямо яйце съдържа около 5% от препоръчителния дневен прием на човек.

Не пропускайте да прочетете статията защо е толкова важен елементът цинк за вашето здраве.

Надявам се статията да ви е била полезна!
Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Лек ден!