Цинкът е един от микроелементите, необходими на всеки микро- и макроорганизъм. Химичният елемент е  с изключително важна роля за здравето и поддържането на добрия външен вид. Необходим е за растежа и възстановяването на организма и  участва и в синтеза на няколко важни хормона и стотици ензимни реакции, играе роля в имунната функция, протеиновия синтез, заздравяването на рани, синтеза на ДНК и клетъчното делене. Цинкът също поддържа нормалния растеж и развитие по време на бременност, детство и юношество и е необходим за правилното усещане за вкус и мирис. Ежедневният прием на елемента е изключително важен, тъй като тялото няма специализирана система за съхранение на цинк.

Препоръчителен дневен прием

Препоръчваният дневен прием за жени е около 8 mg дневно, за мъже до 11 mg, за бременни и кърмачки до 12 mg дневно. Набавянето му се осъществява чрез храната. Най-високо е съдържанието му в месото, черния дроб, зърнените храни, фасула, сусама, слънчогледовото, тиквеното семе, орехите, бадемите.

Недостиг на цинк

Главния сигнал за недоимък на цинк са прояви като косопад и кожни лезии, трудно зарастващи рани, намалено обоняние и вкус. При недостиг на елемента е възможно да се развият хипертрофия на простатата (неканцерогенно увеличаване на простатната жлеза), атеросклероза и хипогонадизъм (отслабена дейност на половите жлези). При недостиг на цинк в организма на децата, се наблюдава значително забавяне на растеж и отслабване на имунната система. С недостига на цинк са свързвани депресията и ракът на стомаха. Проблемът с недостига на цинк обикновено е характерен при нисък прием на животински протеини. Подобен недостиг може да навреди на здравето и да причини развитие на болестни процеси. Вегетарианците и избягващите мазнините са изложени на по-голям риск от недостиг на цинк.

Изследване нивата на цинк

Изследването на серумното ниво на цинка е много важно, тъй като при установяване на ниски стойности дефицита лесно може да се коригира със съответни медикаменти. Взема се венозна кръв, сутрин на гладно.

Хранете се балансирано, за да поддържате нормални стойности на микроелементите във вашия организъм! Следете за симптоми на недоимък на цинк и вземете мерки на време. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар, ако забележите някой от изброените симтоми.

Надявам се статията да ви е била полезна!
Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Лек ден!