В студените месеци,сгушени вкъщи с книга в ръка или на работносто място,чаят безспорно намира място в нашето ежедневие.На пазара се предлагат толкова различни видове,че човек трудно може да избере.Моят безспорен фаворит е черният чай с аромат на карамел.В него има толкова много уют и нежност.Няма съмнение,колко наслада ми носи тази напитка,но нека видим и ползите от консумацията на тази древна отвара.
След водата, кафето и чаят са двете най-често консумирани напитки на планетата. Те са пълни с антиоксиданти, флавоноиди и други биологично активни вещества, които могат да бъдат полезни за нашето здраве.

Чаят-вълшебната напитка

Антиоксидантите – тайната на здравето

Антиоксидантите са важни биоактивни молекули, с които организмът трябва да разполага непрекъснато.Полифенолите са може би ключовата съставка, която прави чаят толкова здравословна напитка. Тези химикали действат като антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в тялото.Въпреки, че зеленият чай,често се смята за фаворит по отношение на полифенолите, проучванията показват,че всички видове чайове са еднакво богати на антиоксиданти , макар и в различни пропорции.Изключение прави единствено безкофеиновият чай.

Всички знаем,че англичаните обичат да пият чая с мляко.Скорошни изследвания показват,че консумацията на чай с мляко,намалява неговата антиоксидантна активност.За да се възползвате от пълните антиоксидантни ползи от чая е най-добре да пропуснем млякото.

Благодарение на своето антиоксидантно действие,консумацията на чай значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания,като проучванията сочат, че употребата на поне три чаши черен или зелен чай на ден намалява риска от инсулт с 21%.

Чаят има благотворен ефект и по отношение на злокачествените заболявания и хипертонията.Множество проучвания показват,че редовната консумация на зелен чай и оолонг чай за една година намалява риска от развитие на хипертония. Доказано е също, че дългосрочната редовна консумация на черен чай понижава кръвното налягане.

За да се насладите напълно на чая и неговите здравословни ползи Ви препоръчвам да подбирате внимателно продуктите,които консумирате.

Ако статията Ви е харесала,то направете си един ароматен чай и споделете информацията с приятели!