Червата на всеки от нас съдържат приблизително 500 до 1000 вида микроорганизми ( и общо към 35 000 вида за цялото човечество ), въпреки че около 99% от тях са представители на 30-40 вида бактерии. Различните видове обикновено предпочитат да населяват различни части от храносмилателния тракт, затова бактериите, които обитават първата част на тънките ви черва (дванайсетопръстник или дуоденум), няма да са същите като онези, които живеят в дебелото ви черво. Някои предпочитат на живеят в лигавичния слой в непосредствена близост до чревния епител, а други избират тези части от чревното съдържимо, която се смила далеч от стените на червата (в така наречения лумен). тези бактерии колективно се наричат чревен микробиом. Тъй като влияят благоприятно на здравето ни, ги наричат и пробиотици.

Интестиналната микрофлора – съвкупността от всички микроорганизми населяващи дебелото черво, е от съществено значение за човешкото здраве. Човешкото тяло се състои от около 10 трилиона (1013 клетки). Броят на симбиотичните микроорганизми, живеещи на кожата, лигавиците и червата, е 10 пъти по-голям от броя на човешките клетки (1014).
Микробиотът съдържа приблизително 30 пъти повече гени от човешкия геном (Shreiner A. et al., 2015). Ето защо не е изненадващо, че поради своя огромен метаболитен потенциал, бактериалната маса на червата, която може да тежи до 1.5 кг, се приема за отделен орган – МИКРОБИОМ.
Бактериите са жизнено необходими за човешките същества. Съгласно текущото състояние на научните изследвания над 1000 различни видове бактерии колонизират човешки същества и всеки човек има най-малко 160 вида, пряко или непряко участващи във физиологичните процеси: Основна роля в повишаване на устойчивостта на колонизиране, „Производство“ на хранителни съставки и витамини, Основна роля при определяне на перисталтика и консистенцията на изпражненията, Мощна имуномодулираща роля.

Червата ни се населяват и от други микроорганизми освен бактериите:археи (подобни на бактериите), вируси и едноклетъчни еукариоти (като гъбичките).

Чревната микрофлора изпълнява различни функции, които са от съществено значение за здравето ни. Може би най-добре проучена е ролята й в храносмилането. Микробиомът ни има ензими, които разграждат определени видове захари, скорбяла и фибри от храните, за да може да ги смелим и да усвоим хранителните вещества в тях. Освен това бактериите ферментират определени видове въглехидрати в храносмилателния ни тракт, като произвеждат късоверижни мастни киселини- например оцетна, пропионова и маслена киселина- които са изключително благоприятни източници на енергия за организма и играят решаваща роля в регулацията на метаболизма. Тези късоверижни мастни киселини помагат и при усвояването на минерали като калций, магнезий, мед , цинк и желязо.

Чревната дисбактериоза е общ термин, който се отнася до всякакви аномалии в чревната микрофлора. Дисбактериозата в международната класификация на болестите не е определена като заболяване, а по-скоро като комплекс от неприятни симптоми. Наблюдава се нарушение в нормалния състав на чревната микрофлора, при което намалява количеството на полезните бифидо- и лактобактерии.

Когато се наблюдава нарушение в чревната бактериална хомеостаза, настъпва дисбактериоза.

Тя бива три вида:

  • Загуба на полезни бактерии;
  • Свръхрастеж на потенциално патогенни бактерии;
  • Загуба на цялостното бактериално разнообразие.

В повечето случаи и трите се появяват по едно и също време.

Симптоми при дисбактериоза

При малки деца и възрастни дисбактериозата се изразява в диария, липса на апетит, безпокойство и загуба на тегло.

При възрастните пациенти се срещат и други, по-силно изразени симптоми.

Някои от тях са:

  • Запек или продължителна диария, често отделяне на газове;
  • Подуване на корема през повечето дни от седмицата;
  • Замаяност, тревожност, раздразнение;
  • Хроничен лош дъх;
  • Недостиг на микронутриенти;
  • Неразположение след консумация на въглехидрати, в частност фибри и/или боб;
  • Умора, липса на енергия.

Нарушено е общото състояние на организма, зачестяват грипоподобните състояния, кожата губи своя цвят и еластичност, а ноктите стават чупливи.

Причини

Най-различни фактори могат да причиняват чревна дисбактериоза. Известно е, че употребата на антибиотици уврежда чревната микрофлора, както по отношение на абсолютния брой бактерии, така и на тяхното многообразие.

Изключително важна, но често пренебрегвана причина за чревна дисбактериоза е храненето. Тъй като бактериите в червата ви се хранят с храната, която консумирате, менюто ви може да повлияе пряко върху техните популации.

За правилната грижа към храненето очаквайте следващата статия!

Източници:

Impact of diet in shaping gut microbiota revealed by a comparative study in children from Europe and rural Africa, De Filippo C, Cavalieri D, Di Paola M, Ramazzotti M, Poullet JB, Massart S, Collini S, Pieraccini G, Lionetti P

Автоимунен палео протокол, д-р Сара Балантайн,PhD