Преди няколко дни,гледайки сутрешният блок,отпивайки първите си глътки кафе,попаднах на интервю с известен български психиатър.

Всеки от нас е чувал за депресията,но дали сте се замисляли колко глобално явление е тя в наши дни ?

Статистиката е страшна.Близо 800 000 души умират всяка година от самоубийство,което е един човек на всеки 40 секунди.Над 50% от самоубилите се,страдат от депресия.Всеки трети човек на земята приема антидепресанти или успокоителни.

Може би всеки от нас знае за серотонина-хормонът на щастието.Химичното съединение,което ни кара да се чувстваме безгрижни и на крилете на любовта.Нима щастието може да се крие в една таблетка серотонин?

Според психиатрите,отговорът е да.В аптечната мрежа се предлага хранителна добавка,алтернатива на антидепресантите,съдържаща серотонин.

Какво представлява серотонина?

Серотонинът е невротрансмитер, вид химическо вещество, което спомага предаването на импулсите от един отдел на друг в мозъка. Въпреки че серотонинът се отделя в мозъка, където и изпълнява своите функции, около 90 % от серотонина в организма се намира в храносмилателния тракт и тромбоцитите в кръвта. Като невротрансмитер серотонитът спомага предаването на съобщенията от един отдел в мозъка в друг. Поради широкото му разпространение сред клетките, влияе на голям набор психологични и други функции на организма. Приблизително от около 40 милиона мозъчни клетки зависят настроението, сексуалното желание и потентността, апетитът, сънят, паметта и познанията, топлообменът и отчасти начинът на общуване и социалното поведение.

Преди да посегнете към таблетките ви препоръчвам да се замислите какво всъщност ви прави щастливи?Излезте на разходка в парка,вижте се с приятели,прекарайте един релаксиращ ден или се отдайте на любимото си хоби.Ако въпреки всичко,продължавте да се чувствате потиснати и депресирани най-добре потърсете специализирана помощ.

Желая Ви усмихнат и ползотворен ден !