Ново проучване показва, че консумирането на по-малко от половин чаша на ден ягоди може да подобри симптомите при пациенти с възпалителни чревни заболявания (IBD) .

IBD се срещат по целия свят, въпреки че са по-чести в определени географски райони и високоразвитите страни (САЩ, Великoбритания, Скандинавските страни), където случаите са от 4-10/100 000 души годишно.

Основните форми на IBD са Болестта на Крон и Улцерозеният Колит. Главната разлика на двете заболявания е частта от гастроинтестиналния тракт (ГИТ), която засягат. При Болестта на Крон се засяга целия ГИТ, докато при Улцерозния колит се засяга само дебелото черво.

Най-честите симптоми, свързани с наличие на хронично чревно възпалително заболяване, са:

 • болки в корема;
 • подуване на корема;
 • кръв/слуз в изпражненията;
 • диария;
 • температура;
 • лесна уморяемост;
 • рязко отслабване на килограми.

Вследсвие на хроничното възпаление, пациентите страдащи от IBD са с повишен риск от рак на дебелото черво.

Статистиката показва, че честота на хроничните възпалителни чревни заболявания продължава да нараства в световен мащаб.

Д-р Ханг Сяо, дм – ръководител на скорошно проучване констатира, че заседналият начин на живот, диета с високо съдържание на захар и животински мазнини, но бедна на фибри, могат да допринесат за нарастване на възпалението.

Диетата и хранителните навици играят ключова роля както по отношение на риска за развитие на възпалителни чревни заболявания, така и за повлияване на симптомите и хода на заболяването.

Изследователи от Университета в Масачузетс Амхерст са проучили влиянието на ягодите при пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания.

В проучването са използвани миши модели на IBD, като са разпределени в четири групи:

 • здрави мишки, хранени с нормална диета
 • мишки с IBD, подложени на нормална диета
 • мишки с IBD, на диета с 2,5 % ягодов екстракт
 • мишки с IBD, на диета с 5% ягодов екстракт

Учените констатират, че консумацията на еквивалент на три четвърти от чаша ягоди всеки ден намалява загубата на тегло и симптомите на IBD като кървава диария. Наблюдава се и спад на противовъзпалителните маркери като алфа и бета-тумор некротизиращ фактор и интерлевкин-1.

Наблюдава се и подобряване на чревната микробиота, като се увеличават нивата на Lactobacillus и Bifidobacterium, за сметка на Akkermansia и Dorea.

Предстоят по-мащабни проучвания с хора в тази насока.

Ако статията Ви е харесала, може да последвате страницата ни във Facebook и Instagram и да следите новите публикации!

Източници:

1.www.medicalnewstoday.com

2.Tong Chen, Ni Shi, and Anita Afzali,Chemopreventive Effects of Strawberry and Black Raspberry on Colorectal Cancer in Inflammatory Bowel Disease, Nutrients.2019 Jun; 11(6): 1261. Published online 2019 Jun 3. doi: 10.3390/nu11061261 PMCID: PMC6627270,PMID: 31163684