Напоследък ядковите деликатеси, алтернатива на млечните продукти добиват все повече популярност.

Ядковите деликатеси претърпяват физико-химични и биохимични промени под действието на пробиотични микроогранизми. Те са концентрирани продукти от белтъчни вещества, ядкова мазнина, соли, витамини, минерали и притежават приятни вкусови и ароматни вещества.”

Продуктите, произведени на базата на ядки са чудесна алтернатива на млечните продукти за хора ,страдащи от лактозна непоносимост, алергия към белтъка на млякото, различни заболявания, налагащи изключването на млечни продукти от менюто, привърженици на алтернативни модели на храненето като вегани или един чудесен начин да разнообразите своята трапеза.

D`free произвеждат ядкови деликатеси, на базата на кашу, кокосово масло, закваска и сол.

Защо да опитаме ядковите деликатеси?

Освен,че са изключително вкусни, те са й много полезни.

Кашуто е дърво, което произхожда от рода Anacardiaceae. Отглежда се предимно в Бразилия, Мозамбик, Танзания, Кения и Индия. Много хора го консумират заради полезните му свойства. В 100 грама индийски фъстък, както го наричат още, има 553 калории, 44 грама мазнини, от които 8 ненаситени, същото полиненаситени и 24 мононенаситени. Това количество съдържа още 12 мг натрий, 660 мг калий, 30 г въглехидрати и 6 г захар. В този вид ядки няма холестерол, затова се препоръчват в много диетични режими. Редовната консумация на ядки намалява оксидативния стрес, редуцира риска от сърдечно-съдови инциденти, повлиява благотворно липидния профил, подобрява зрението и подпомага храносмилателния тракт. Нещо повече, хората, които ядат ядки, живеят по-дълго от тези, които не го правят, което прави ядките много здравословно допълнение към вашата диета.

Кокосовото масло е растителна мазнина, извличана от копрата – ядката на кокосовия орех. В тропиците това е основната мазнина, която ежедневно влиза в менюто на милиони хора. Кокосовото масло е мощен антиоксидант и имуностимулатор, намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови болести и възпалителни процеси.

Ферментиралите ядкови храни са изключително богати на бифидо бактерии.

В храносмилателния процес участват микроорганизми, които влизат в състава на естествената микрофлора на червата. Бифидобактериите и лактобактериите са с най-полезен ефект за организма.  Те обаче са чувствителни на външни фактори, особено им влияе приемът на антибиотици, които ги унищожават.
Липсата на полезните бактерии или недостатъчното им количество способства размножаването на условно-патогенни микроорганизми, което може да доведе до заболяване .

Защо да консумираме ферментирали храни?

Ферментиралите храни са лесни за усвояване и изключително богати на здравословни пробиотични бактерии.Пробиотиците,произведени по време на ферментацията, могат да помогнат за възстановяване на баланса на чревната микрофлора и да облекчат някои храносмилателни проблеми.

Ядковите деликатеси са изключително вкусни и полезни. Те могат да бъдат добро допълнение към здравословното и балансирано хранене.

Не забравяйте, че храненете трябва да е разнообразно, здравословно и балансирано и да покрива индивидуалните енергийни нужди на организма, както й да внася необходимите микро и макронутриенти.

Консултирайте се с лекар-специалист относно вашия хранителен режим!

За автора:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна.Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

 Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).

Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.