Като всеки плод кивито е много полезно за здравето. То е невероятен източник на витамин Ц, което го прави ценен в борбата с грипа и инфекциите. научете повече за невероятните качества на този плод в следващите редове.

  1. Родината на кивито е Китай и там го наричат „янг тао“. Французите го наричат „полска мишка“, а американците „китайско цариградско грозде“.
  2. В 100грама киви се съдържат около 300мг витамин Ц. Кивито снабдява оргнизма с 273% от препоръчителният дневен прием на витамина.
  3. Плодът съдържа и значително количество витамини А и Е, както и калий, който балансира електролитите в тялото и облекчава високото кръвно налягане. Медта в кивито е особено важна за подрастващите, защото подпомага пълноценното развитие на организма (най-вече растежа на костите и мозъчната дейност).
  4. Изследователи от Университета на Сейнт Андрюс достигнаха до изненадващото откритие, че кивито подмладява. С три кивита на ден си осигурявате здравословен блясък на кожата.
  5. Кивито се бори успешно с мастните натрупвания в артериите и по този начин понижава риска от образуване на тромби. Затова се препоръчва при проблеми със сърдечно-съдовата система.
  6. За любителите на месото: кивито съдържа ензима актинидин, който е благоприятен за разграждането на усвоеното от организма месо, особено червеното.
  7. Киви е един от малкото плодове, богати на витамин В6, който подпомага имунната система. В6 е изключително важен за бременните и кърмачките. Фолиевата киселина в кивито предотвратява родилни дефекти, сърдечни заболявания и ракови образувания при новородените.
  8. Семките на плода са прекрасен източник на омега-3 мастни киселини, както показват различни изследвания. Омега-3 киселините намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт и предпазват децата от развитие на ADHD и аутизум.
  9. Лутеинът в кивито не само предпазва кожата, но и очите от редица заболявания, свързани със зрението. Мощният фитохимикал намалява риска от различни заболявания на очите, сред които свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
  10. Антиоскидантите в плода неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и са най-честият причинител на възпаления.

Ако все още не сте го направили, насладете се на този невероятен плод! Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram !

Хубав и усмихнат ден!