Половината от населението на земята страда от недостиг на витамин Д.Това от части се дължи на забързаното ни ежедневие,хората прекарват все повече време на закрито и се хранят небалансирано.

Препоръчителният дневен прием на витам Д от храни е 600 IU,а ако не получавате достатъчно слънчева светлина до 1000.

Ето 9 здравословни храни,богати на витамин Д:

1.Сьомгата,набираща все повече популярност и в нашите географски ширини е един прекрасен източник на витамин Д.100 грама сьомга съдържа между 361 и 685 IU витамин Д.

2.Херингата и сардините също са добър начин,да си набавите необходимите количества от витамина.100 грама прясна херинга съдържат 1628 IU витамин Д.Скумрията също е добра алтернатива.

3.Рибено масло.В случай,че не обичате риба,това е лесен начин да си набавите необходимите хранителни вечества.Тази хранителна добавка е отличен източник на витамин Д.Рибеното масло е много богато на витамин А и омега-3.Въпреки,безспорните си полезни качества,внимавайте с приема му и не надвишавайте препоръчителната дозировка.

4.Консервирана риба тон е евтин и достъпен вариант да си набивите витамин Д.Може би повечето от нас,обичат салата с риба тон,но трябва да се внимава поради високото съдържание на живак.

5.Скаридите,за разлика от повечето морски дарове,богати на витамин Д са с много ниско съдържание на мазнини.

6.Стридите са вкусни,с ниско съдържание на калории и много богати на хранителни вещества.Освен,че са афродизиак,те са и прекрасен източник на витамин Д.Една 100 грамова порция от диви стриди,съдържа само 68 калории и 320 IU витамин Д.В допълнение,те са богати на витамин B12 и цинк.

7.Яйчни жълтъци.Хората,които не ядат риба,трябва да знаят,че морските храни не са единственият източник на витамин Д. Избирайте яйца от кокошки,които са отглеждани свободно.Това е един чудесен начин да покриете дневните нужди на организма.

8.Гъби.С изключение на обогатените храни,гъбите са единственият растителен източник на витамин Д.Подобно на хората,те синтезират витамина под действието на UV лъчите.Въпреки това,гъбите произвеждат витамин Д2,докато хората и животните витамин Д3.Учените са установили,че консумацията на гъби,повишава концентрацията на витам Д при хората.

9.Обогатени храни.В случай,че сте вегетарианец,не обичате риба или просто не консумирате естествените източници на витамин Д има храни,обогатени с него.такива например са кравето мляко,портокаловият сок и някои зърнени храни.

В заключение,мога да ви посъветвам да се храните рационално и да не пренебрегвате важната роля на витамин Д за нашето здраве.

Усмихнат и успешен ден!