Псориазисът е често срещано заболяване на кожата с хронично-рецидивиращ ход, което се характеризира с поява върху различни части от кожната повърхност на специфични промени. Измененията по кожата са с характерна локализация – лакти, колене, кръст, окосмена част на главата.

Съществуват безспорни доказателства за благотворно повлияване на оздравителния процес от нискокалоричен режим на хранене, както й от диета, бедна на глутен и животински мазнини.

Спазването на безглутенова диета или вегетариански модел на хранене, както й приема на суплементи с рибено масло, витамин Д, таурин и цинков сулфат, могат чувствително да подобрят състоянието на пациенти с псориазис.

Какво представлява детокс диетата при псориазис ?

Детокс диетата при псориазис включва елиминиране на следните групи храни:

  • млечни продукти;
  • червено месо;
  • алкохол;
  • добавени захари;
  • рафинирани въглехидрати;
  • пържени храни;
  • глутен-съдържащи храни;

Препоръчват се храни, съдържащи антиоксиданти, бета-каротин, фолати, омега-3 мастни киселини и цинк,ядки и семена, които могат да модифицират имунния отговор.

Според учените, диетата и правилния хранителен режим играят важна роля за поддържане нормално качество на живот и контрол над състоянието.

Проучване, включващо 1206 пациента, диагностицирани с псориазис, показва, че някои промени в диетата подобряват състоянието на кожата при по-голяма част от участниците. Например, намаляване количеството на прием на алкохол, преустановяване приема на глутен съдържащи храни и обогатяване на менюто с омега-3-мастни киселини и витамин Д. В последните години се натрупаха много литературни данни относно противовъзпалителния ефект на омега-3 и витамин Д.

Според малко проучване, включващо 200 души, групата на пациентите с псориазис са склонни да имат по-ниски нива на антиоксиданти и по-високи нива на оксидативен стрес спрямо контролната група. Тези резултати предполагат, че диета, богата на антиоксиданти, може да облекчи симптомите на псориазис, като се бори с оксидативния стрес.

Други изследвания показват, че пържените храни, добавената захар, рафинираните въглехидрати и преработените меса могат да увеличат определени маркери на възпалението, което би могло да допринесе за обостряне симптомите на псориазис.

Някои изследвания показват също, че пациентите с цьолиакия или чувствителност към глутен могат да имат по-висок риск от развитие на псориазис. Въпреки това, няколко проучвания показват, че приема на глутен не е свързан с по-висок риск от псориазис, псориатичен артрит или атопичен дерматит.

Трябва ли да спазваме строг режим на хранене при псориазис ?

Ефектът от детокс диетата при псориазис се дължи най-често на елиминирането на определена група храни, а не на пречистващия ефект.

Това е така, защото тялото ви има собствена система за детоксикация, която включва черния дроб, белите дробове, бъбреците, кожата и храносмилателната система и е отговорна за отделянето на вредни химикали и съединения.

Изключването на цели хранителни групи крие риск от възникване на микронутриентни дефицити и трябва да става под наблюдението на лекар.

В случай, че липсва обективна медицинска причина за изключването на дадена група храни, те трябва да продължат да се приемат. Например няма причина напълно да изключим глутена от менюто си, ако не страдаме от глутенова непоносимост.

Според някои проучвание, диета богата на пълнозърнести храни, понижава нивата на възпаление и подобрява състоянието на пациентите с псориазис.

Как да се храним при псориазис ?

Важно е да се следва балансиран и здравословен модел на хранене. Диета, богата на пресни плодове и зеленчуци, лесноусвоими и качествени протеини и полезни мазнини би била чудесно решение.

Освен, че ще подобри състоянието на пациентите с псориазис, ще намали риска от развитие на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, както й риска от развитие на микронутриентни дефицити.

Потенциални рискове от детокс диетата и строгите рестриктивни модели на хранене ?

Спазването на строга рестриктивна диета, елиминираща цели хранителни групи, крие риск от възникване на редица микронутриентни дефицити.

Например, лошо планираните безглутенови диети често са с ниско съдържание на фибри и може да липсват важни микроелементи като цинк, магнезий, желязо, витамин В12 и фолат.

Елиминирането на млечните продукти ни лишава от естествени източници на пробиотици и ценни протеини.

В случай, че се налага да преминем към строго елиминираща диета е добре, менюто да бъде изготвено от лекар специалист, за да сме сигурни, че приемаме достатъчно количество макро и микронутриенти, обезпечаващи нуждите на организма.

Заключение

Детокс диетите, както й строгите рестриктивни диети често са трудни за спазване и крият риск от възникване на дефицитни състояния. Добре е да се посъветваме с лекар относно подходящ хранителен режим, при който да се елиминират поетапно групи храни спрямо индивидуалната толерантност на организма и да се открие най-добрия модел за хранене за всеки пациент.

За още полезна информация последвайте страницата във фейсбук!

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

https://www.healthline.com/nutrition/psoriasis-detox-diet#bottom-line