Какво представлява целулитът ?

Целулитът (наричан също липодистрофия) представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, което придава на кожата негладък вид. Проявява се най-често в региона на таза (особено на дупето), краката и корема.

Кога се появява целулит ?

Според учените, причините за появата на целулит са твърде противоречиви и по-скоро комплексни. Сред тях с режима на хранене, пол, хормонален баланс, възраст, генетична предразположеност, затлъстяване и др.

Целулитът се появява в резултат на взаимодействието между съединителната тъкан в дермалния слой на кожата и слоя мазнини, намиращ се точно под него. Мастните натрупвания притискат и изкривяват съединителната тъкан, което кара влакнестите тъканни корди да се свиватили скъсяват. Това води до видимите деформации на кожата, които наричаме целулит.

Целулитът представлява по-скоро естетичен проблем, отколкото здравословен. Наблюдава се предимно при жените като засяга най-често областта на бедрата и корема.

Степени на целулит ?

Най-лесно и бързо в практиката степента на целулита може да определи чрез използването на скалата на Нюрнберг-Мюлер(Nurnberger – Muller):

  • Степен 0 – Няма видим целулит при легнало или изправено положение на тялото. При захващане на кожата с ръце се наблюдават бразди и гънки по кожата, но няма силно изразени трапчинки и изпъквания.
  • Степен 1 – Няма видим целулит при легнало или изправено положение на тялото. При захващане на кожата с ръце се наблюдават неравен релеф (портокалова кожа).
  • Степен 2 – Целулитът е видим при изправено положение на тялото и някои движения. В легнало положение целулитът не се забелязва. Степен 3 – Целулитът е видим в изправно положение на тялото, но неравностите се запазват дори при легнало положение.

Роля на храненето при борбата с целулит ?

Нездравословното хранене, прекомерният прием на полуфабрикати, изобилието от въглехидрати и неадекватният прием на пресни плодове и зеленчуци повишават възможността от появата на целулит. Вредните навици като алкохол и тютюнопушене, както й заседналия начин на живот също са предразполагащи фактори.

Важно е диетата да бъде здравословна и балансирана, съобразена с индивидуалните нужди на организма. Пресните плодове и зеленчуци, богати на целулоза ще ви помогнат в борбата с целулита.

Витамин Ц подобрява състоянието на кожата, ускорява обмяната на веществата и подобрява микроциркулацията. Прясно издецените сокове от портокал, грейпфрут и лимон са подходящи към сутрешната закуска.

Важно е да изключите от менюто си, храните с добавена рафинирана захар, полуфабрикати и консервирани храни, рафинини брашна и да ограничите приема на алкохол.

Менюто трябва да е богато на:

  • пресни плодове и зеленчуци;
  • нетлъсти меса (пилешко, пуешко, заешко);
  • риба и морски дарове;
  • ядки;
  • пълнозърнести продукти;
  • бобови култури;
  • нискомаслени млечни продукти;

Роля на колагена при целулит ?

Колагенът е най-разпространеният белтък в човешкото тяло и съставлява около 25-35% от белтъчините. Важен строителен материал за формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, стените на кръвоносните съдове. Той е основен градивен елемент на съединителната тъкан и е от изключително значение за доброто състояние на опорно-двигателния апарат.

Когато влакната на колаген и еластин отслабнат с времето, тялото естествено започва да произвежда по-малко колаген. Така кожата започва да губи своята еластичност. Когато тя е по-тънка, мазнините много по-лесно могат да преминат през фибрите й към повърхността. Ето как целулитът и стриите започват да се образуват по кожата.

Приемът на добавка с хидролизиран колаген може да окаже благоприятно влияние при борбата с целулит.

Храненето играе изключително важна роля не само при борбата с целулита, но й за цялостното здравословно състояние. Важно е да подходим отговорно към начина си на живот и храната, която приемаме.

Консултирайте се със специалист относно изготвяне на подходящ индивидуален хранителен план.

За още полезна информация последвайте страницата във фейсбук!

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература: https://www.healthline.com/health/cellulite