На 15 ноември започват Коледните пости, които са част от Християнската религия. Как да се храним по време на пости, за да извлечем максимални ползи за здравете, научете в следващите редове.

Не забравяйте за пълноценния белтък !

Белтъчините, които често си набавяме от продукти с животински произход, напр. млечни продукти, месо и риба, трябва да бъдат заменени с белтъчини от растителен произход. Често хората по време на пости консумират прекомерно количество бързи въглехидрати. Бобовите култури са чудесен източник на растителен протеин.

Консумирайте свежи зеленчуци и плодове !

Наблегнете на пресните зеленчуци. Те ще ви снабдят с небходимото количество фибри, витамини и минерали. Може да ги консумирате като част от закуската ви или под формата на салата за обяд или вечеря.

Изберете пресни плодове. Те са много по- богати на витамини и минерали, за разлика от сушените. Пресен плод в комбинация с пълнозърнест продукт и чаша ароматен чай е чудесен старт на деня.

Не прекалявайте с тестените изделия !

Тестените изделия не само, че са бедни на полезни вещества, но често са й доста калорични. За предпочитане е да избирате продукти от пълнозърнест произход. Може да приготвите вкусни и полезни тестени изделия от пълнозърнесто или лимецово брашно у дома.

Ядки за следобедна закуска !

Ядките са изключително богати на редица микронутриенти. Освен това, те са добър източник на полезни мазнини и белтъчини. Избете шепа от любимите си ядки за следобедна закуска и им се насладете.

Не забравяйте да приемате достатъчно вода !

Водата е изключително важна за правилното функциониране на организма. Тя трябва да бъде минимум 2 литра на ден, за да бъде диетата балансирана и здравословна.

Не забравяйте положителните емоции !

Постите не са само лишаване от животински продукти, те са пречистване на душата от негативни емоции и мисли. Насладете се на домашния уют, релаксирайте, прочетете любимата си книга и се насладете на времето, прекарано със семейството!

Важно е да се отбележи, че постите не се препоръчват при бременни и кърмещи жени, както й при възрастни хора с тежки хронични заболявания.

Винаги се съветвайте с лекар, относно подходящ хранителен режим!

За автора:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com . Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.