Идва един от любимите ми празници, а именно „Денят на детето“. Първи юни е специален ден за всяко дете. Аз лично го свързвам с прекрасни спомени, благодарение на страхотните ми родители и малкото ми братче. Като майка на две деца, искам и аз да създам тези емоции у тях.

Всяко дете обича сладолед, но повечето сладоледи на пазара са пълни с консерванти, подобрители и оцветители. Разбира се има й много качествени сладоледи, но на тях ще се спра в друга статия.

Днес ще ви представя моята здравословна алтернатива на сладолед, която децата обожават.

Необходими са ви:

  • 400гр. цедено мляко
  • 400гр.замразени горски плодове
  • 2с.л кокосова захар
  • 2-3с.л лешников тахан

В блендер поставяме замразените плодове и ги пюрираме. В отделен съд слагаме цеденото кисело мляко, заедно с останалите съставки. Добавяме пюрето от замразени горски плодове и разбъркваме с миксер до хомогенна смес. Изсипете съдържанието в подходящ съд с капак и сложете във фризера за няколко часа.

Може да използвате й други замразени плодове по ваш избор и да експерементирате със съставките. За децата с алергия към белтъка на кравето мляко, може да замените цеденото кисело мляко с кокосово мляко, с по-висока масленост.

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.