Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Храната е изключително важна за здравето и развитието на вашето дете, но знаете ли точно от какво се нуждае то и кое е здравословно за него?

Пълноценното хранене има ключова роля за нормалния растеж и развитие на детския организъм. Много често, поради недостатъчен внос на макро и микронутриенти и непълноценно хранене може да се наблюдават различни хранителни недоимъчни състояния в детска възраст. От друга страна, затлъстяването в детска възраст увеличава риска от развитие на диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза и други заболявания.

Още в ранна детска възраст се формират хранителните навици и родителите имат ключова роля в това отношение.

 • Важно е храненето да бъде балансирано и разнообразно.
 • Детето да изпитва удоволствие от храненето, а не да се храни насила;
 • Храненето да бъде редовно и на малки порции;
 • Да бъде приготвено с подходяща термична обработка;
 • 1/3 от порцията на хранене да включва сготвени или пресни зеленчуци;
 • 1/3 въглехидрат (ориз, картофи, макаронени изделия);
 • Важна част от менюто на детето са храните, източник на белтъчини (месо, риба, млечни продукти, варива);
 • Да включва полезни мазнини;
 • 300-350гр. пресни плодове/дневно;

Особено голямо значение за растящия детски организъм имат белтъчините, поради високата си биологична стойност. За обезпечаване на белтъчните нужди от основно значение е качеството на белтъка, което се определя от аминокиселинния му състав и степента на усвояемост. Животинските белтъци (месо, риба, мляко, яйца) са висококачествени и пълноценни, тъй като съдържат всички незаменими аминокиселини. Към считаните за незаменими при възрастните 8 аминокиселини в детската възраст може се добавят още две – аргинин и таурин. Въпреки всичко, трябва да се внимава от прехранване с белтъци, поради опасност от натоварване на бъбреците. Препоръчителният интервал за прием на общ белтък е 10-15Е% от общата енергийна стойност на храната.  

Мазнините представляват един от основните източници на енергия за организма. Те имат важна пластична функция – участват в изграждането на клетките, субклетъчните органели и тъканите – клетъчни мембрани, вътреклетъчните структури, половите жлези, надбъбречната кора, мозъчната тъкан. Те са разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини.

Мазнините са единствен източник на есенциални мастни киселини, които от своя страна повишават съпротивителните сили на организма, оказват благоприятно влияние върху мисловната дейност и познавателните процеси, укрепват стените на кръвоносните съдове, сърдечния мускул, имат хипотензивно и хипохолестеролемично действие, а дефицитът им при децата може да затрудни растежа и развитието.  

Маслото, рибата, ядките, растителните масла са особено подходящи източници на мазнини в детска възраст.

Режимът на хранене на децата в ранна детска възраст е 4 или 5-кратен – три основни хранения с една или две междинни подкрепителни закуски.

Ограничете приема на храни с прекомерно количество добавена захар, консерванти и подобрители.

Не забравяйте колко е важно пълноценното и здравословно хранене за здравето на Вашето дете!

Консултирайте се с лекар-специалист относно въпроси, свързани с храненето в детска възраст!

Алтернативните модели на хранене крият рискове за развитието на вашето дете!

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

 1. Европейските препоръки, създадени от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването
 2. https://www.medinfo.bg/spisanie/2010/8/statii/hranene-v-ranna-detska-vyzrast-br-njakoi-aspekti-v-hraneneto-na-decata-v-kompleksite-za-detsko-hranene-v-sofija-948
 3. https://www.who.int/topics/early-child-development/child-nutrition/en/
 4. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/nutrition-for-kids/art-20049335