През последните години влиянието на кафето по отношение на възпалението и автоимунните заболявания представлява особен интерес.

Кафето изобилства от антиоксиданти и полифеноли, а редица проучвания установяват връзка между умерената му консумация и множество ползи за здравето. В това число намаляване риска от онкологични заболявания, инсулт, диабет, сърдечно- съдови заболявания, депресия, болест на Алцхаймер и др.

Същите антиоксиданти и полифеноли от кафето се срещат до голяма степен в плодовете и зеленчуците. Поради тази причина високата консумация на растителни храни носи не само същите ползи за здравето като кафето, а й много повече.

Кафето и стомашно-чревни проблеми ?

Кафето стимулира секрецията на гастрин – главен стомашно-чревен хормон. Това води до прекомерно производство на стомашна киселина и ускорява перисталтиката. Освен това приемът на кафе стомулира производството на холецистокинин.

Холецистокининът се секретира от клетките в лигавицата на дванадесетопръстника и предизвиква отделянето на жлъчка от жлъчния мехур и на храносмилателни ензими от панкреаса.

При хора с влошена жлъчна функция или при прекомерен прием на кофеин (над три малки чаши дневно), силно киселинния химус (стомашно съдържимо, което преминава от стомаха в тънките черва) дразни и действа възпалително на чревната лигавица.

Кофеинът и кортизол ?

Най- отрицателният ефект на кофеина се свързва с влиянието му върху кортизола.

Кофеинът повишава кортизоловите нива, като стимулира производството на аденокортикотропен хормон от хипофизата.

Прекомерната секреция на кортизол може да доведе до най-различни здравословни проблеми, включително свръхактивна имунна система, нарушения на съня, влошено храносмилане и депресия.

При консумацията на кофеин, нивата на кортизола се покачват и могат да останат високи до шест часа след това. Ако го приемате ежедневно, организмът се присподобява и не произвежда толкова много кортизол, но пълна поносимост към кофеина не се постига. Според редица проучвания, нивата на кортизола се покачват в пъти повече при стрес, при хора, които консумират кофеин, в сравнение с останалите.

Как действа чаят на възпалението?

Подобно на кафето, зеленият и черният чай имат редица ползи за здравето, дължащи се на техните антиоксидантни, антиканцерогенни, противовъзпалителни и антимутагенни свойства.

При проучвания, черният чай предизвиква значително понижение на възпалението в модел на колит при мишки. Установено е , че зеленият чай потиска производството на Th-17 клетки и повишава противовъзпалителните сигнали в модел на ревматоиден артрит при плъхове.

Въпреки, че и зеленият и черният чай съдържат кофеин, е доказано, че те понижават секрецията на кортизол в отговор както на остър стрес, така й на интензивни тренировки, а в същото време подобряват релаксацията и възстановяването.

Възпалителните и противовъзпалителните реакции, вследствие приема на кофеин насочват към сложните му ефекти върху възпалителния отговор. Проучванията са доста противоречиви по отношение приема на кафе и неговия ефект върху възпалението.

При две от три проучвания, приемът на кофеин повишава нивата на IL-10. Нито едно от пет проучвания не открива промени в нивата на С- реактивен протеин (CRP) при приема на кофеин.

Умерената консумация на кофеинови напитки, при липса на съпъстващи заболявания, които да налагат изключването им може да бъде полезна.

Консултирайте се с вашия лекар относно подходящи хранителни препоръки.

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Източници:

д-р С. Балантайн, Автоимунен палео протокол, ISBN 978-619-7342-19-2

Paiva C, Bessera B et al., Consumption of coffee or caffeine and serum concentration of inflammatory markers: A systematic review , Crit Rev Food Sci Nutr 2019;59(4):652-663. doi: 10.1080/10408398.2017.1386159. Epub 2017 Nov 3.