Всеки е чувал за колагена, но е какво трябва да знаем и е кое е най-важното, ще научите в следващите редове.

Какво представлява колагенът?

Това е най-разпространеният белтък в човешкото тяло и съставлява около 25-35% от белтъчините. Важен строителен материал за формирането на ставните повърхности, костната тъкан, сухожилията, мускулите, стените на кръвоносните съдове. Той е основен градивен елемент на съединителната тъкан и е от изключително значение за доброто състояние на опорно-двигателния апарат.

До момента са открити около 28 вида колаген.

Връзката между колагенът и доброто здраве?

 • Спомага за поддържане еластичността и свежестта на кожата;
 • Оказва благоприятен ефект върху телесното тегло заради високото му протеиново съдържание;
 • Аминокиселините в колагена благоприятстват функциите на черния дроб;
 • Подобрява съня. Глицинът ,който влиза в състава на колагена е инхибиторен невротрансмитер;
 • Подобрява чревната микрофлора;
 • Намалява симптомите на Гастроезофагиална рефлуксна болест, благодарение на глицина, който способства за подобряване на храносмилането;
 • поддържа функциите на имунната система;

Защо да комбинираме Колагенът с Витамин Д?

Колагенът е изключително важен за опорно-двигателния апарат, което прави комбинацията с Витамин Д много подходяща.

Витамин Д има редица плейотропни ефекти:

 • Важно значение по отношение нормалната дейност на имунната система;
 • Дефицитът на витамин Д се свързва с редица метаболитни нарушения;
 • Поддържане на нормалната концентрация на калций в кръвта;

С напредване на възрастта, намалява ендогенната продукция, както на витамин D3, така и на колаген. Намалява активността на колаген-синтетазите (ензими, които участват в изграждането на колагеновата структура), а се увеличава тази на матриксните металопротеази (ензими, които разграждат колагена). В следствие на това, количеството колаген рязко намалява с възрастта.

Дефицитът на Витамин Д е най-често срещаният дефицит в Световен мащаб,като изпреварва този на желязото. Проучване на БДЕ (2012г.) показва тревожни тенденции.: 24,8% от жените и 13,4% от мъжете в репродуктивна възраст страдат от тежък дефицит  на витамн Д, а при 54,5% се наблюдава недостатъчност.

Витамин Ц и колаген?

Свободните радикали се образуват при нормалните биохимични процеси в клетката. Продукцията им се увеличава значително при стрес, йонизираща радиация, експозиция на токсини и други. Оксидативният стрес може да наруши важни физиологични процеси в човешкия организъм. Витамин Ц е известен със своето антиоксидантно действие. Освен това, той взима участие в самостоятелното образуване на колаген в организма и поддържането на устойчивата структура на колагена;

Хидролизираният колаген, обогатен с витамин С, подпомага ендогенната колагенова синтеза.

Как да си набавим колаген от храната?

 • Говеждо месо: съдържа Колаген тип I и тип III, които укрепват кожата и костите и повлияват благотворно чревното здраве;
 • Пилешкото месо: Колаген тип II, който е основен компонент на хрущялите;
 • Фасул: Фасулът е богат на хиалуронова киселина, но и на цинк, който е полезен за стимулирането производството на колаген.
 • Яйца: Освен че са с голямо съдържание на протеини, яйцата са богат източник и на витамини и минерали. По-специално в жълтъка се съдържа колаген, който е изключително полезен за кожата.

Защо да приемаме хидролизиран колаген?

При хората количеството колаген в организма започва да намалява около 25-годишна възраст, но става забележимо и по-ясно изразено след достигането на 35 години.

Благодарение на напредъкът на медицината и процесът на хидролизиране, трудно-усвоимата колагенова молекула предварително се разделя на по-малки фрагменти, нар. колагенови пептиди.

Smart Collagen е под формата на фин като пудра прах и се разтваря добре, както в студени, така и в топли напитки, като при топлите става малко по-бързо. Може да го добавите в блендера към сутрешното си смути или шейк, но също така и директно чрез разбъркване към предпочитаната от вас напитка или закуска, което предоставя много възможности. Може да го комбинирате с напитка по ваш вкус – мляко, вода, кафе, да добавите сезонни плодове и при желание семена, овесени ядки или здравословен източник на мазнина (кокосово масло, авокадо и т.н.), за да набавите всичко необходимо на организма си за енергичен старт или релаксиращ край на деня.

Smart Collagen е подсладен със стевия, което изключва необходимостта от подслаждане и има в състава си органично какао на прах, за да придаде шоколадов вкус на напитката и деня ви. Вкусът е приятен, лек и ненатрапчив и се съчетава добре с плодове.

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна.Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).

Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

1.  Lis DM, Baar K. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2019

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30681787