Идва лятото, а с него й изобилието от пресни и апетитни плодове. В желанието си да влезем бързо във форма,много от нас прибягват до силно рестриктивни диети. Една от модерните диети за летния сезон е т.нар, „Плодова диета“, за която ще поговорим в следващите редове.

„Плодовата диета“ е силно ограничаваща веганска диета, която изключва от менюто консумацията на всякакви продукти от животински произход, включително млечните.
Основният фокус на диетата е приемът на свежи плодове. Зеленчуци, сушени плодове, ядки и семена също могат да се консумират в умерени количества.

Зърнените храни и бобовите култури също са силно ограничени.
С помощта на плодовата диета може да свалите до 6 кг за седмица, което я прави много привлекателна. Но като всяка силно рестриктивна монодиета, основният й недостатък е липсата на баланс. Именно поради тази причина „плодовата диета“ крие много рискове.

Какви са потенциалните предимства и ползи на „плодовата диета“?

• Консумацията на плодове в умерени количества носи много ползи за здравето. Пресните плодове са източник на витамини, минерали, ензими и фибри. Те са част от здравословното и балансирано хранене.
• Плодовете съдържат фибри, които могат да спомогнат за контролиране на липидния профил и намаляване на „лошия холестерол“.
• Фибрите подобряват чревния мотолитет. Ябълките, крушите, къпините и малините са пример за плодове с високо съдържание на диетични фибри.
• Плодовете са прекрасен източник на витамин Ц, който е известен с множеството си функции. Той изпълнява функциите както на коензим, така й на кофактор. Витамин Ц отгоравя за изграждането и поддържането на тъканите и подсилване на имунната система. Цитрусовите плодове и ягодите са изключително богати на този ценен витамин.
• Някои плодове, например бананите са много богати на калий. Калият е важен за поддържане на кръвното налягане и регулиране баланса на течностите в организма.
• Плодовете също са прекрасен източник на антиоксиданти, които са важни при борбата със свободните радикали и оксидативния стрес.

Какви са потенциалните рискове от плодовата диета?

• Като силно рестриктивна монодиета, спазването на плодовата диета крие риск от недохранване и развитие на различни дефицити. Пониженият прием на протеини и омега-3-мастни киселини са основен проблем.
• Поради опасността от недохранване е възможно нежелано забавяне на метаболизма с цел преминаване в режим на „пестене на енергия“.
• Плодовата диета крие риск от развитие на анемия, чувство за умора и спад в имунитета.
• Въпреки, че плодовете са здравословни в умерени количества, те са въглехидрати и са изключително богати на глюкоза и фруктоза. Постоянният приток на въглехидрати вдига нивата на кръвната захар и инсулина, което прави диетата опасна за хора с диабет, преддиабет, инсулинова резистентност и други метаболитни заболявания.
• Фруктозата- основният въглехидрат в плодовете- съдържащ се и в пчелния мед, създава фалшиво чувство за глад, което води до по-обилно хранене и съответно натрупване на килограми. Сладостта й е 1.4 пъти по-висока от тази на захарта и се резорбира малко по-бавно от глюкозата в храносмилателния тракт.
• Според някои проучвания, приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с висококалорична и богата на мазнини храна може да доведе до лептинова резистентност, като по този начин се затруднява поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на организма.

Пресните плодове са източници за редица микронутриенти и са важна част от здравословното и балансирано хранене. Приемът трябва да бъде умерен и добре балансиран с източници на протеини и полезни мазнини, за да се избегне опасността от хранителни дефицити.

Ако все пак сте решили да спазвате плодова диета, преминете към нея постепенно и се консултирайте с лекар, дали е подходяща за вас.
Разторваващите дни с плодове могат да окажат благоприятно влияние върху организма и някои заболявания.

Независимо дали целта ви е загуба на тегло, здравословно хранене или контрол над дадено заболяване се консултирайте с лекар относно промени във вашия модел на хранене. Вашият лекар ще ви помогне да изготвите подходящ хранителен режим покриващ индивидуалните нужди на организма. По този начин ще избегнете нежелани хранителни дефицити или обостряне на други заболявания.

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/fruit-diet#see-your-doctor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084020/