След като ви запознах с предимствата и недостатъците на ертиритола, днес ще се спра на един друг предпочитан подсладител, а именно стевията. Стевията е нискокалорична алтернатива на захарта, използвана от десетилетия. Научете повече за нея и приложението й в следващите редове.

Стевията е род многогодишни растения от семейство Сложноцветни (Астрови), включващо около 240 билки и храсти, растящи в субтропичните и тропичните райони в Южна и Централна Америка.

Екстрактът от стевия е приблизително 200 пъти по-сладък от обикновената захар. Стевията е нискокалорична, с гликемичен индекс 0, подпомага отслабването, регулира нивото на кръвната захар и понижава кръвното налягане.

Използвана от стотици години като алтернатива на захарта, научните изследвания сочат редица ползи за здравето от приема на стевия.

Какви са ползите от използването на стевия?

Стевията е изключително подходяща при различни диетични режими, целящи намаляване на калорийния прием, тъй като е нискокалорична.

Стевията е подходяща за хора, страдащи от диабет. Проучване, проведено през 2010 година показва значително понижаване стойностите на инсулин и глюкоза при пациенти, приемащи стевия като заместител на захарта. Сладкият компонент на стевията, нар. стевиозид, повишава чувствителността към инсулин, което спомага за намаляване на кръвната захар.

Според проучване, проведено през 2009год., прахът от листата на стевия може да подобри липидния профил. Участниците в проучването са консумирали всекидневно стевия вместо захар. Проучването установява, че се намалява нивото на общия холестерол, на LDL (лош холестерол) и триглицеридите без странични ефекти. Също така според лабораторните резултати са покачени нивата на HDL (добър холестерол).

Стевията може да намали кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония.

Стевията не уврежда зъбите. Благодарение на антибактериалните и противовъзпалителните си свойства предотвратява колонизирането на бактерии в устната кухина, водещи до възпаление на венците и образуване на плака.

Причинява ли стевията странични ефекти?

Американската асоциация на храните (FDA) определя стевията като безопасна хранителна добавка.

При някои ора, продуктите съдържащи стевия и захарни алкохоли като еритритол и малтитол могат да причинят оплаквания от страна на храносмилателната система.

Друг възможен недостатък е вкусът, който може да остави нагарчащ послевкус при някои хора.

Безопасна ли е стевията за употреба по време на бременност?

Стевията е безопасна за употреба в умерени количества по време на бременност. Ако сте чувствителни към захарни алкохоли е важно да изберете марка, която не съдържа еритритол, малтитол или друг вид захарен алкохол.

Стевията, отглеждана в домашни условия или екстрактът от сурова стевия не са безопасни за употреба по време на бременност. Набавяйте си стевия и храни със стевия само от проверени източници.

Има ли връзка между стевията и туморните образувания?

Според някои проучвания, стевията може да спомогне в борбата или превенцията на някои видове рак.

Според проучване, проведено през 2012г., стевиозидът повишава смъртността на раковите клетки при рак на гърдата.

Други проучвания подкрепят доказателствата като намират връзка между стевиозидът и токсичността на специфична клетъчна линия на рак на белите дробове, стомаха и гърдата.

Как да използвате стевия като заместител на захарта?

Стевията може да се използва вместо захар в любимите ви храни и напитки. Щипка прах стевия е равна на около една чаена лъжичка захар.

При използването й в сладкарството може да са необходими няколко опита, за да постигнете точната консистенция и желаната сладост.

В заключение, можем да кажем, че стевията е безопасен и здравословен нискокалоричен заместител на захарта. Тя е подходяща за употреба от бременни, хора с метаболитни заболявания, при изготвянето на различни диетични режими или просто като здравословна алтернатива на захарта. Рядко причинява странични оплаквания.

Консумирайте само стевия от доказани източници и винаги се консултирайте с лекар относно подходящия хранителен режим.

Очаквайте следващите статии!

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

https://www.healthline.com/nutrition/is-stevia-safe