Лятото е все по-близо и вече ухае на море, но все още не сте постигнали мечтаната фигура? Днес ще ви представя три лесни стъпки за бързо отслабване, без да усещате досадното чувство на глад и неприятния йо-йо ефект. Лесно, бързо и здравословно.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са изключително подходящи за намаляване на телесното тегло.

 • Значително намаляват апетита;
 • Бързо сваляне на излишните килограми;
 • Подобряват метаболизма;

1. Намалете приема на въглехидрати

Благодарение на ниско въглехидратната диета, тялото започва да изгаря натрупаните мазнини като същевременно запазва мускулната маса. Основното правило е да се намали консумацията на въглехидрати.

Множество проучвание сочат, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати води до намаляване чувството на глад.

2. Яжте протеини, мазнини и зеленчуци

Всяко основно хранене трябва да включва източник на протеини, свежи зеленчуци и полезни мазнини.

Опитайте се да имате три основни хранения и едно междинно. Трябва да намалите приема на въглехидрати до 50 грама на ден.

Протеините са основна част от ниско въглехидратната диета. Може да си ги набавите от:

 • риба и морски дарове;
 • месо /пилешко, пуешко, говеждо, заешко, агнешко/;
 • мляко и млечни продукти;
 • яйца;
 • ядки;
 • бобови храни;

По този начин може да увелите разходът на енергия с 80-100 ккал/ден.

Избирайте предимно зелени и бели зеленчуци, тъй като те са бедни на въглехидрати. Зеленчуците са особено богати на фибри, витамини от различни групи и минерали и ще спомогнат на организма да си набави необходимите микронутриенти.

Особено подходящи са: зелена салата, рукола, броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, краставица, зелена пиперка.

3. Здравословни мазнини

Не забравяйте да включите към диетата си здравословни мазнини. Те са изключително важни.

Подходящи източници на мазнини:

 • Зехтин;
 • Авокадо;
 • Кокосово масло;
 • Ядки;

Не забравяйте да се движите! Редовната физическа активност е изключително важна за здравето. Според световната здравна огранизация СЗО, 10 000 крачки на ден подобряват метаболизма и намаляват риска от сърдечно-съдови инциденти и метаболитни нарушения.

Ако ви се похапва нещо сладко , изберете 1-2 шепи пресни плодове или парче висококачествен натурален шоколад.

Уверете се, че приемате достатъчно количество вода на ден. Пийте поне по шест чаши вода дневно.

Пийте вода преди всяко хранене. Според проучване, пиенете на чаша вода половин час преди хранене увеличава загубата на тегло с 44% за три месеца.

Преди да предприемете спазването на определен диетичен режим се консултирайте с лекар. Правилният хранителен режим трябва да бъде съобразен с индивидуалните нужди на организма.

За автора:
Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна.Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible#The-bottom-line