Повечето хора изпитват колебания в теглото си и това е нормално. Наддаването на повече килограми за кратък период от време без ясна причина, може да е признак на здравословен проблем.

Ето й някои от най- честите причини за внезапно напълняване.

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза отговаря за редица процеси в организма, включително й за контрола на метаболизма. Когато функцията на жлезата е понижена, метаболизмът се забавя.

Хипотиреодизмът е най- честото заболяване на щитовидната жлеза. Представлява състояние, при което щитовидната жлеза произвежда недостатъчно количество тиреоидни хормони. Основната причина за развитието на хипотиреоидизъм е автоимунно нарушение, при което се образуват антитела срещу собствената щитовидна жлеза – тиреодит на Хашимото.

Инсулинова резистентност

Инсулиновата резистненост е патологично състояние на организма, при което се наблюдава потиснат отговор към действието на инсулина.

Инсулинът е хормон, секретиран от бета- клетките на панкреаса, участващ в обмяната на веществата. За компенсиране нуждите от хормона започва повишена секреция от панкреаса – развива се хиперинсулинемия. Тя се наблюдава при затлъстяване, при употребата на някои медикаменти като кортикостероиди, при физиологични състояния като бременност и др. Инсулиновата резистентност стои в основата на патофизиологичните промени при захарен диабет тип 2.

Стрес и безсъние

Липсата на пълноценен сън и постоянния стрес оказват влияние върху хорманилните нива на организма. Според редица проучвания, хората лишени от сън са по- склонни към преяждане.

Стресът от своя страна много често води до т. нар “ Емоционален глад“ и желанието за поглъщане на висококалорични храни.

Прием на медикаменти

Някои групи медикаменти могат да доведат до забавяне на метаболизма и нежелано напълняване.

Антихистаминити, които са чест избор на медикамент при алергични състояния могат да доведат до покачване на теглото. Те влияят на рецепторите в мозъка, които управляват апетита и предизвикват глад. Освен чувството на глад, пациентите са сънливи и отпуснати. Изследванията показват, че пациентите, които приемат дълготрайно антихистамини, рискуват да увеличат теглото си с 1% или повече.

Някои хормонални препарати, както й антидепресантите също могат да окажат негативен ефект върху теглото на пациента.

Прием на излишни калории

Понякога дори т. нар “ здравословни храни“ са изключително калорични. Важно е да се прави разлика между „здравословни“ и „нискокалорични храни“ . Приемът на излишни калории може да доведе до нежелано покачване на телесното тегло.

Дефицит на витамин Д

Възможна причина за напълняването е дефицитът на витамин Д. При затлъстяване витамин D влияе върху секрецията на инсулин, тъканната чувствителност към инсулин и системното възпаление.

Винаги се консултирайте с лекар относно изготвянето на подходящ хранителен план.

За автора: Д-р Виолета Снегарова е специализант по Гастроентерология и докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.