Кога да закусваме, дали да закускаваме и какво да закускваме са само част от въпросите, които много хора си задават.

Заобиколени от морето от информация, често се чувстваме объркани, кое всъщност е здравословно и кое не е ?

Трябва ли да закусваме сутрин ?

Закуската е основно хранене и не бива да бъде пропускано.Пълноценната закуска е важна част от балансираното и здравословно меню.

Първото хранене трябва да бъде около 30 минути след събуждане, не по-късно от 2-3 часа след ставане от сън. Според учените най-доброто време за закуска е в 7ч. сутрин.

Защо да закусваме ?

Пълноценната закуска подобрява паметта, вниманието, концентрацията, повишава ефективността на работата. Редовната закуска забързва метаболизма ни.

Според изследвания редовното хранене сутрин регулира нивото на кръвната захар и холестерола, намалява риска от диабет и сърдечен инфаркт.

Какво да хапнем на закуска ?

Добре е на всяко основно хранене да се спазва баланс между трите основни хранителни групи: въглехидрати, белтъчини и мазнини. Повече от половината енергия идва от въглехидратите, 1/3 от мазнините и около 15% от белтъците. Между 15 и 20% от приеманата с храната енергия трябва да е от сутришната закуска.

Примерен вариант за здравословна закуска:

Кофичка нискомаслено кисело мляко с шепа пресен плод и гранола.

Гранолата можете да приготвите сами или да закупите готова. Важно е да е без добавена захар, подобрители, овкусители и консерванти.

Аз лично обожавам гранолата на BioStyle.

Рецепта за домашна гранола:

За запълване на един голям буркан са достатъчни:
200 гр. овесени ядки
150 гр. ядки /орехи, бадеми, лешници или др./
50 гр. кокосови стърготини
50 гр. семена /тиквени семки, сусам, слънчоглед или др./
1 или 2 ч.л. канела
150 гр. сушени плодове /стафиди, червени боровинки, сушени кайсии или др./
5 с.л. мед
5 с.л. косово масло
ванилия /по желание/

Начин на приготвяне:
Изберете среден размер тава, не твърде малка. Изсипете върху хартия за печене овесените ядки, семената, ядките, канелата и кокосовите стърготини. Залейте всичко с меда и зехтина/кокосовото масло/ и разбъркайте. Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25, 30 минути. Важната стъпка тук е през 4-5 минути да разбърквате хубаво сместа, за да се препекат добре всички продукти. Когато гранолата придобие златист цвят, можете да я извадите от фурната и смесите със сушените плодове. По-едрите от тях е добре да са предварително нарязани на ситно.

Благодаря на Лили Георгиева за страхотната рецепта.

За още полезна информация последвайте страницата във фейсбук!

За автора: Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Литература:

https://www.webmd.com/diet/features/many-benefits-breakfast#4