Червеното вино е една от най- древните напитки – вечна класика и наслада за сетивата. Особено предпочитана през студените месеци, напитката на боговете , често е обект на дискусии. В следващите редове ще развенчаем митовете и истините около здравословните ефекти от приема на червено вино.

ФРЕНСКИЯТ ПАРАДОКС

Счита се, че червеното вино е отговорно за т. нар „Френски парадокс“.

Ефектът от умерен прием на млади червени вина в района на Тулуза води до възникването на френския парадокс. Въпреки високата консумация на наситени мазнини, французите имат изключително ниска честота на сърдечно- съдови заболявания. Някои учени вярват, че именно червеното вино е отговорно за този феномен.

Според редица проучвания антиоксидантът ресвератрол е отговорът. Той спомага както за разширяването на артериите, така й за намаляването на тромбоцитната агрегация.

АНТИОКСИДАНТИТЕ И ЧЕРВЕНОТО ВИНО

Гроздето е изключително богато на антиоксиданти, в т. ч ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианиди.

Смята се, че тези антиоксиданти, особено ресвератрол и проантоцианидите, са отговорни за благотворните ползи от приема на червено вино.

Проантоцианидите имат доказана роля по отношение намаляване на оксидативния стрес.

Ресвератролът се намира в гроздовата ципа. Той се произвежда в някои растения като отговор след нараняване. Този антиоксидат се свързва с множество ползи за здравето, напр. намаляване на сърдечно- съдовите инциденти и онкологичните заболявания.

ЧЕРВЕНОТО ВИНО НАМАЛЯВА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНО- СЪДОВИ ИНЦИДЕНТИ

Малките количества червено вино са свързани с повече ползи за здравето от всяка друга алкохолна напитка .

Изглежда, че има J-образна крива, която обяснява връзката между приема на вино и риска от сърдечни заболявания.

Хората, които пият приблизително 150 ml (5 унции) червено вино на ден са , с около 32% по-нисък риск от непиещите.

Важно е да се отбележи, че по-високият прием драстично увеличава риска от сърдечни заболявания.

Пиенето на малки количества червено вино може да намали риска от сърдечни заболявания, като спомага за задържането на „добрия“ HDL холестерол в кръвта.

Освен това, пиенето на 1–3 чаши червено вино на ден, 3–4 дни от седмицата, може да намали риска от инсулт при мъжете на средна възраст.

ПОЛЗИ ОТ ПРИЕМА НА ЧЕРВЕНО ВИНО

Червеното вино се свързва и с други ползи за здравето, много от които се дължат на мощните му антиоксиданти.

Консумацията на червено вино е свързана с намален риск от развитието на злокачествени образувания, деменция, депресивни състояния, инсулинова резистентност, диабет тип 2 и други метаболитни нарушения.

ПОТЕНЦИАЛНИ НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ

Докато умерената консумация на червено вино може да донесе ползи за здравето, то прекомерния прием крие риск от негативни ефекти. те включват алкохолна зависимост, чернодробна цироза, наднормено тегло и преждевременна смърт.

КОЛКО ВИНО ТРЯБВА ДА ПИЕМ ?

Ако сте любители на червеното вино му се наслаждавайте без да прекалявате.

Според учените, за умерена консумация на вино се счита: чаша/ чаша и половина на ден за жени и една/ две чаши дневно за мъже. Към това количество алкохол не бива да се прибавя приема на друг вид алкохолни напитки.

Препоръчва се поне два дни в седмицата да не се приема никакъв алкохол.

Винаги се консултирайте с лекар относно приема на алкохол, дори в минимални количества при наличие на съпътстващи заболявания и прием на медикаменти.

За автора:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com . Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/red-wine-good-or-bad?fbclid=IwAR1FGSbHf2HzOM6S0ZrMo6-qxBPS5IEvDQY-wYeApBYil3KL5it1XpujGuU#TOC_TITLE_HDR_8