Атопичният дерматит е все по-често срещано заболяване при бебета и малки деца. В следващите редове съм синтезирала информацията относно симптомите, лечението, генетичната предразположеност и връзката с други алергични състояния.

Атопичният дерматит (АД) е най-честата форма на екзема и едно от най-честите хронични заболявания на кожата. Засяга от 18% до 25% от децата и от 2% до 10% от възрастните в индустриализираните страни. Често се съчетава с други алергични заболявания като бронхиална астма и алергичен ринит. Около 45% от всички случаи на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца от живота на пациента. Атопичния дерматит е заболяване с генетично предразположение, имунно-медиирано, отключвано от фактори на външната среда.

Симптоми на атопичен дерматит при деца

Общите симптоми на атопичен дерматит са сърбеж, зачервяване и обрив и суха и люспеста кожа. При бебета и малки деца атопичният дерматит обикновено започва от лицето или лактите и коленете – места, които лесно се драскат и търкат, докато те пълзят. Може да се разпространи и в други части на тялото, но не и в областта на пелените, където влагата предпазва кожата. При по-големи деца, атопичният дерматит обикновено се появява в гънките на лактите, ръцете и / или коленете. Обриви или зачервяване зад ушите на детето, по краката или скалпа, също могат да бъдат признак на атопичен дерматит.

Лечение на атопичен дерматит

В зависимост от тежестта на симптомите, атопичният дерматит може да се лекува с локални лекарства, които се прилагат върху кожата, фототерапия, имуносупресиращи лекарства и други. pH на измивните продукти трябва да съответства на това на кожата, т.е около 5.5. Водата трябва да е хладка, защото горещата вода засилва сърбежа. Европейските експерти препоръчват къпането при тези деца да не е повече от 3 пъти седмично.

Основа терапия на атопичен дерматит (АД) включва употребата на емолиенти както в периодите на ремисия, така и по време на острите фази на заболяването. 

Пациентите с АД имат нужда от адекватна грижа, която да хидратира кожата и да успокоява сърбежа и зачервяванията. Нужно е да се употребява специализирана дермокозметика, създадена да отговори на нуждите на атопичната кожа. 

Какво представляват емолиентите ?

Емолиентите са важни част от грижата за суха и атопична кожа и се предлагат под формата на емулсии, кремове, мазила, лосиони и масла. Те съдържат липиди от растителен, животински или синтетичен произход. Овлажняват, омекотяват, успокояват кожата. Важни съставки на емолиентите са вещества, наречени овлажнители, които привличат водните молекули от по-дълбоките слоеве на кожата, свързват ги и транспортират до повърхностния слой. Такава функция ефективно изпълнява глицеринът.  Оклузивните съставки са друг важен елемент, който образува филм върху повърхността на кожата и предотвратява загубата на вода от повърхностните слоеве на кожата (вазелин, минерално масло, парафинови восъци, стероли, и т.н.). Емолиентите играят важна роля за възстановяване на кожната бариера, като й набавят липсващите й липиди. Холестеролът е такова ценно вещество, което е естествено налично в кожата. Емолиентите намаляват транс-епидермалната загуба на вода (изпаряване на вода през кожата), създават защитна бариера и редовна им употреба подобрява начина, по който функционира епидермалната бариера. Смята се, че системното използване на емолиенти, които набавят вода и липиди в повърхностния слой на кожата-епидермиса е най-ефективният начин за лечение на АД. За да се намали възпалението и сърбежа трябва да използвате емолиенти най-малко два пъти на ден, през целия си живот, дори и във фаза на покой. Значително подобрение в епидермалната бариера се достига след 2-4 седмици редовна употреба на подходящ емолиент в препоръчителните дози. Системното използване на емолиенти в адекватни количества, 250-500 мл. на седмица, може да бъде достатъчно, за да се контролират леките форми на АД. 

Отново горещо препоръчвам серията на BIODERMA Atoderm. Продуктите са невероятни.

Атопичен дерматит, астма и алергии

Атопичният дерматит е част от група алергични състояния. Всъщност, „атопичен“ означава алергия. Те включват астма, сенна хрема и хранителни алергии. Ако детето има едно от тези състояния, вероятността от развиване на друго атопично заболяване се увеличава. Контактният дерматит също се счита за атопичен, въпреки че връзката му с астма и сенна хрема не е известна. Около 50% от децата с умерен до тежък атопичен дерматит развиват алергична астма. Симптомите на алергична астма включват:   кашлица, хрипове, задух и стегнато усещане в гърдите. Ако смятате, че детето ви показва симптоми на алергична астма, потърсете лекар. Около 75% от децата с умерен до тежък атопичен дерматит развиват алергичен ринит или сенна хрема. Симптомите на сенна хрема включват сърбеж, сълзене на очите, носа и гърлото; запушен, хрема; налягане на ухото; и умора. До една трета от децата с атопичен дерматит също имат хранителни алергии.

Гени и атопичен дерматит

Развитието на атопичен дерматит при децата е генетично повлияно, макар точния начин на унаследяване да не е известен. Ако единият родител има атопичен дерматит или някое от другите атопични заболявания (астма, сенна хрема), шансовете детето да развие някое от изброените състояния е около 50%. Учените установяват също ,че при 30% от засегнатите пациенти липсва наследствен фактор.

Статията е обзор на последни данни относно атопичния дерматит. Тя цели информацията да достигне по лесно до родителите и не е с цел реклама. Ако забелязвате някои от симптомите, изброени в статията, моля посъветвайте се с вашия педиатър или с дерматолог.

Надявам се статията да ви е била полезна!
Не забравяйте да следите актуалните новини на страницата ни във Facebook и Instagram .

Лек ден!